Predsjednik Vlade Zoran Milanović u srijedu je u Splitu odbacio primjedbe bankara da se zakonom kojim se želi riješiti problem građana koji su podigli kredite vezane uz švicarski franak pogoduje imućnijima, ali i poručio kako i banke trebaju zarađivati te protiv njih nije potrebna galama.

Na novinarski upit kako komentira primjedbe bankara da se zakonom kojim bi se riješio problem kredita u ‘švicarcima’ pogoduje imućnima, Milanović je odgovorio kako “to nije istina”. “Što su čekali sedam godina, sad su se našli pametovati”, rekao je Milanović.

Po njegovim riječima, zakonom će se pomoći srednjem sloju, radi se dobroj odluci Vlade, a uvijek će biti nezadovoljnih. “Vodili smo računa da banke ne pate, da se ne naruši njihova profitabilnost, jer i banke imaju investitore koji daju novac bankama da im nešto zarade. Ako im zarade premalo ili izgube, povuku taj novac pa kredita neće biti uopće. Lako je biti galamdžija protiv banaka, to je popularno, ali istina je malo kompliciranija”, poručio je Milanović.

Nije želio precizirati kada bi na snagu stupio najavljeni zakon, ali je rekao da će to biti brz. Premijer se nije složio s ocjenom iz novinarskog pitanja da Hrvatska u vezi kredita u ‘švicarcima’ slijedi poljski model. “Imamo hrvatski model, hrvatski problem i svoje rješenje, a naravno da smo gledali što rade drugi”, kazao je.

Naglasio je kako će konverzijom građani koji imaju kredite u francima biti skoro potpuno izjednačeni s onima koji imaju kredite u eurima te kako će moći biti mirniji jer za njihove kredite na neki način jamči hrvatska država odnosno Hrvatska narodna banka. “Konverzijom u eure za njihove kredite na neki način jamči hrvatska država odnosno narodna banka, koja ima solidne devizne rezerve i, da tako kažem, kontrolira tečaj i odnos kune i franka. Franak je potpuno, dakle, van kontrole svega onoga što bi naša monetarna institucija mogla napraviti. Tečaj kune i eura je više pod našom kontrolom i zato su ti ljudi sigurniji i sad će svi biti u tom razredu”, rekao je premijer Milanović.

Govoreći o politici Vlade, Milanović je istaknuo kako je deficit proračuna sada manji nego ikada u posljednjih sedam godina. “Deficit je 31. kolovoza ove godine bio oko sedam milijardi kuna, a niži je bio još 2008. godine”, kazao je. Po njegovim riječima, sadašnji deficit “gotovo u cijelosti odlazi na otplatu kamata i više, što znači da imamo primarni suficit”.

Related Posts