Protesti u Frankfurtu

Frankfurt – Europska centralna banka svečano otvara svoju novu zgradu što je povod pokretu Blockupy za veliki protest. Tko je sve okupljen u ovom pokretu i sa kojim ciljevima? Protiv koga se protestira? I gdje je tu Europska banka?

Pokret Blockupy, kovanica od engleskih riječi blokirati i okupirati, danas je (18.3.) imala odličan povod za protest u europskom finansijskom centru Frankfurtu: Europska središnja banka (ECB) svečano je otvorila svoju novu zgradu, stakleni neboder koji je ukupno koštao 1,3 milijardi eura. Blockupy je računao sa 10.000 učesnika iz zemlje i inozemstva u uličnim blokadama, okupljanjima i performansima. Mjere sigurnosti su rigorozne, neki mediji prenose kako je bilo predviđeno angažiranje čak 8.000 policajaca. Demonstranti su ovog jutra palili automobile; agencije su javljale da skoro na svakom uglu nešto gori. Također su više puta pokušavali probiti policijske kordone. Ovdje pokušavamo da razjasniti neke vidove protesta.

Ovaj pokret okuplja 90 organizacija sa ljevičarskim, antikapitalističkim predznakom, a svima im je zajednička kritika prema bankarskom sustavu. Među njima su recimo stranka Ljevice, antifašističke grupe, sindikati, studentska udruženja, feministkinje, Forum nezaposlenih Njemačke, komunisti… Navode kako je njihov cilj „zajednička izgradnja demokracije i solidarnosti odozdo“. Pokret oštro kritizira politiku štednje i kriznu doktrinu Institucija (koje su se ranije zvale Trojka) u Grčkoj, a koje čine revizori MMF-a, Europske komisije i ECB. Pokret Occupy Frankfurt (okupirajmo Frankfurt) je sada dio pokreta Blockupy, iako je stariji od njega. Uzor za Occupy u Njemačkoj bio je izvorni pokret Occupy Wall Street, koji je protiv moći bankarskog sistema protestirao kampiranjem i blokadom Manhattna. U Frankfurtu su šatori bili razapeti od listopada 2011. do reakcije policije kolovoza  2012. ispred stare zgrade ECB u takozvanoj Bankarskoj četvrti.

Blockupy smatra kako ECB svojom financijskom politikom doprinosi osiromašenju kriznih zemalja, prvenstveno Grčke. Pokret tvrdi da Europska banka služi jedino interesima međunarodnih povjerenika i to preko leđa grčkog naroda. Nedavno je ECB snabdjela grčke banke sa skoro 70 milijardi eura kredita, i tako ih spasila bankrota. Time se ECB kreće u okviru svog mandata koji se tiče stabilnosti cijena. Sa druge strane, Europska banka ne smije direktno  pomagati državama ili građanima.

Novo sjedište Eu ropske centralne banke je predimenzionirana staklena kula od 185 metara. Poslije petogodišnje gradnje, prošlog studenoga su zaposleni počeli zauzimati svoje urede, a početkom prosinca je Savjet banke prvi put zasjedao na 41. katu. Sve je koštalo više nego što je predviđeno – čak 1,3 milijardu eura. Od 1998. do 2014. je Centralna banka bila smještena u takozvanom Europskom tornju u centru Frankfurta. Evropska uprava prihoda je, međutim, preporučila svim evropskim institucijama da ne iznajmljuju prostor, već da ga same izgrade jer je tako dugoročno jeftinije. Zgrada će svečano biti otvorena uz tek dvadesetak gostiju i sa samo pet probranih novinara. Pretpostavlja se da bi svečanost bila mnogo veća da nije došlo do protesta.

You may also like