Prosvjedi u Kini srušili svjetske burze

Usporavanje kineskog rasta

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale jer se ulagači plaše da bi prosvjedi protiv strogih covid restrikcija u Kini mogli usporiti rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Kao i ostale najveće burze u svijetu, Wall Street je jučer bio pod pritiskom zbog prosvjeda protiv strogih restriktivnih mjera za suzbijanje širenja covida-19 u nekoliko kineskih gradova, uključujući financijsko središte Šangaj, kao i dio glavnog grada Pekinga.

Val nezadovoljstva potaknut je požarom, koji je izbio u zgradi u glavnom gradu regije Xinjiang Urumqiju, a u kojemu je poginulo deset osoba. Bijes javnosti izazvale su sumnje da stanari zgrade nisu mogli na vrijeme pobjeći jer je zgrada djelomično bila u ‘lockdownu’.

Negativno na tržišta utječu i vijesti o daljnjem rastu broja zaraženih covid-19 virusom u Kini, što bi moglo dovesti do novih restriktivnih mjera, a to bi usporilo ionako već vrlo usporen rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

S&P i Nasdaq indeks našli su se pod pritiskom i zbog pada cijene dionice Applea za 2,6 posto, što je posljedica nemira u kineskoj tvornici u kojoj se proizvodi najviše iPhonea. Ulagači se, naime, plaše da će zbog zastoja u proizvodnji podbaciti blagdanska prodaja tih Appleovih pametnih telefona.

Tako su jučer burzovni indeksi izgubili gotovo sve dobitke od prošloga tjedna, kada su ulagači bili optimistični zahvaljujući naznakama da bi američka središnja banka mogla usporiti tempo povećanja kamata.

I ovoga će tjedna u fokusu ulagača biti izjave čelnika Feda jer su i dalje otvorena pitanja kako će se idućih mjeseci kretati inflacija i do koje će razine Fed povećavati kamatne stope.

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica porasle, pa tako prate rast azijskih burzi jer se ulagači nadaju da bi kineske vlasti uskoro mogle ublažiti stroge mjere za suzbijanje covida-19, što bi pozitivno utjecalo na tamošnje gospodarstvo.

Na Zagrebačkoj se burzi i u utorak očekuje oprezno trgovanje, kao i prethodnoga dana, jer nema vijesti koje bi potaknule snažniju reakciju, pa bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon jučerašnjeg pada.

Na kineskim su burzama u utorak cijene dionica snažno porasle jer se ulagači nadaju popuštanju restriktivnih mjera za suzbijanje covida-19, a to je podržalo i ostala azijska tržišta dionica.

Cijene su nafte, pak, snažno porasle, nakon što su jučer skliznule blizu najnižih razina u ovoj godini. Cijena barela na londonskom tržištu skočila je jutros 2,5 posto, na 85,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,2 posto, na 78,95 dolara.

You may also like