Prosvjedi u Frankfurtu se pretvorili u rat

Frankfurt – Antikapitalistički prosvjednici sukobili su se u srijedu s policijom blizu novog sjedišta Europske središnje banke (ECB) u Frankfurtu te palili barikade i automobile, bacivši u drugi plan otvaranje tog zdanja vrijednog više od milijarde eura.

Devedeset i četiri policajca ozlijeđena su kada ih je kamenjem zasula nasilna manjina među 3500 prosvjednika, izvijestila je policija. Organizatori demonstracija kažu da ih je bilo 7000, od čega je njih više od stotinu ozlijedila policija koja je uzvratila suzavcem i vodenim topovima. Sedam je policijskih vozila zapaljeno, zbog nasilja je uhićeno pet osoba, a na ispitivanje privedeno njih više od 500, kažu u frankfurtskoj policiji.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi obratio se prosvjednicima u govoru na svečanosti otvaranja nove zgrade vrijedne 1,3 milijarde eura i poručio im da su promašili kriveći ECB. “Europsko jedinstvo je na kušnji”, rekao je. “Građani prolaze kroz teška vremena. Postoje neki, poput brojnih prosvjednika danas, koji misle da je problem u tome što Europa ne čini dovoljno”, istaknuo je. “No, europska ideja nije politička unija u kojoj neke zemlje stalno plaćaju za druge. Oduvijek se smatralo da zemlje moraju čvrsto stajati na svojim nogama, da je svaka odgovorna za svoje politike. Činjenica da su neke morale proći teške prilagodbe stoga nije bilo pitanje izbora koji im je nametnut. Bila je to posljedica njihovih odluka iz prošlosti”, poručio je Draghi.

Organizator prosvjeda je skupina Blockupy, nazvana prema pokretu Occupy Wall Street 2011. “Naš prosvjed je protiv ECB-a, člana trojke, koji unatoč tome što nije demokratski izabran otežava rad grčke vlade. Mi želimo da se okonča politika oštrih mjera štednje”, rekao je jedan od organizatora prosvjeda Ulrich Wilken. “Mi želimo glasan, ali miran prosvjed”, kazao je on za Reuters.

Blockupy kaže da predstavlja kritičare nadnacionalnih financisjkih institucija, uključujući tzv. trojku: ECB, MMF i Europsku komisiju čiji inspektori nadziru zemlje poput Cipra i Grčke koje su primile međunarodnu pomoć.

You may also like