Home Politika Prosvjedi protiv malezijskog premijera

Prosvjedi protiv malezijskog premijera

by admin

Tisuće Malezijaca koji zahtijevaju ostavku premijera Najiba Razaka zbog navodne umiješanosti u veliki financijski skandal, slijevalo se u nedjelju u središte Kuala Lumpura drugog dana prosvjeda, jednog od najvećih unazad više godina.

Nekoliko tisuću prosvjednika u žutim majicama pokreta civilnog društva Bersih koji poziva na reforme izašlo je na ulice grada nakon cjelonoćnog kampiranja, nastavljajući s prosvjedima koji uključuju govore, pjevanje i molitve u karnevalskom ozračju. Okupljanja su se dosad odvijala uglavnom bez incidenata, usprkos policijskoj zabrani u toj većinski muslimanskoj zemlji jugoistočne Azije. Vlasti su blokirale internetske stranice organizatora prosvjeda i zabranili logo i žute majice Bersiha, saveza nevladinih organizacija, reformatora i aktivista za ljudska prava.

Prosvjed protiv premijera odnosi se prije svega na veliki financijski skandal vezan u javno poduzeće 1Malaysia Development Berhad (1MDB), osnovano na njegovu inicijativu ubrzo nakon njegova dolaska na vlast 2009., zadužena danas s 10 milijardi eura. Premijera se sumnjiči da je pronevjerio oko 640 milijuna eura. Pozivi na ostavku počeli su biti sve brojniji u srpnju nakon što je Wall Street Journal pisao da su malezijski istražitelji otkrili kako je gotovo 640 milijuna eura sjelo na Najibove osobne račune.

Related Posts