Prosvjedi protiv Abeove obrambene reforme

Tisuće pacifističkih aktivista prosvjedovalo je u nedjelju u Tokiju protiv obrambene politike japanskog premijera Shinza Abea koji želi povećati vojnu ulogu Japana.

Gomila se okupila oko zgrade parlamenta osuđujući Abeove planove o ustavnoj reviziji kojima se želi preispitati propise oko angažmana japanske vojske izvan matične zemlje. Prosvjednici, njih 25.000 po organizatorima, nosili su transparente sa simboličnom brojkom “9” prema broju članka Ustava koji od stupanja na snagu u svibnju 1947. zabranjuje Japanu ratovanje.

Vlada Shinza Abea odobrila je prije mjesec dana zakonodavni paket potreban za širenje vojne uloge Japana, u trenutku kad teritorijalno suparništvo pojačava napetost u Kineskom moru. No, premijer je doživio ozbiljan poraz 4. lipnja kad su tri priznata stručnjaka za ustav ocijenila da je klauzula o “kolektivnoj samoobrani”, stupu nove obrambene politike za koju se zalaže Abe, suprotna temeljnom zakonu Japana.

Japanski premijer, uvjereni nacionalist, angažirao se posebno kod američkog saveznika kako bi mu prošli planovi o kontroverznom zakonu prije završetka parlamentarne sjednice 24. lipnja. Taj će neuspjeh, zasad privremen, vjerojatno primorati parlament da produži sjednicu do kolovoza, po političkim analitičarima.

You may also like