Prosvjed radnika Uljanika završen, štrajk ide dalje

Ministar gospodarstva Darko Horvat u ponedjeljak je nakon sastanka s predstavnicima sindikata Uljanika i 3. maja rekao da Vlada intenzivno radi na osiguranju novca za dvije plaće, odnosno da će tijekom dana imati sve relevantne informacije o tome pod kojim uvjetima i koje su komercijalne banke za to spremne dati novac.
“Intenzivno se radi na osiguranja dviju plaća Uljanik grupi, na tome ćemo ustrajati i nadam se da ćemo do kraja tjedna imati rješenje barem za jednu plaću”, rekao je Horvat nakon sastanka novinarima ispred Banskih dvora.

Razgovori o modalitetima s komercijalnim bankama

“Tijekom dana imat ću sve relevante informacije i uvjete koje komercijalne banke žele i pod kojim uvjetima mogu dati sredstva za isplatu dviju plaća Uljanik grupi”, kazao je.

Na pitanje uključuje li rješenje angažman države u smislu jamstava odgovorio je: “U ovom trenutku i drugi modaliteti su na stolu. Razgovaramo s komercijalnim bankama i jednim dijelom i o njima ovisi pod kojim su uvjetima spremni dati novac za isplatu plaća”.

Na dodatno pitanje je li rješenje da se povuče dio kolaterala, odnosno depozita za prijašnje kredite za koje bi Vlada dala jamstvo, a onda ti depoziti iskoriste za isplatu plaća, Horvat je odgovorio: “To je u ovom trenutku jedna od mogućnosti”.

Nije htio reći s kojim se bankama razgovara. “Pritisak prema javnosti i akterima procesa je toliko velik da je jako puno šuma u komunikaciji, pa molim da nam ostavite malo mira da tog procesa dođe i on se počne realno provoditi u stvarnosti, kako bi radnici ovoga tjedna dobili barem jednu plaću”.

Konsenzus o zadržavanju brodogradnje u Puli i Rijeci

Konsenzus svih sudionika sastanka bio je da žele brodogradnju u Puli i Rijeci, kaže Horvat, ali s drukčijom filozofijom i održivim modalitetom, tako da oba brodogradilišta u dogledno vrijeme postanu profitabilnima “Nemojte zaboraviti da je s 2017. godinom završena faza restrukturiranja 3. maja. Nemojmo si dozvoliti da nam se ovakva situacija dogodi za tri ili četiri godine, kada ćemo morati sami sebi reći da su sve zakonske mogućnosti za bilo kakav proces restrukturiranja bilo kojeg brodogradilišta završene”, upozorio je.

Imamo posljednju šansu privesti svrsi Uljanik i 3. maj kako bi jednog dana postali profitabilna trgovačka društva, poručio je Horvat. Upitan je li preduvjet za to odlazak sadašnjeg menagementa, ministar odgovara kako o tome odlučuju Nadzorni odbor i Skupštine brodogradilišta.

Radnici i sindikati ne vjeruju upravama

Radnici i sindikati su jasno rekli na sastanku kako oni, a niti dobavljači ne vjeruju upravama. “Ja kao ministar, a niti Vlada, nemamo participaciju u vlasništvu u takvom postotku da bismo mogli poduzimati konkretne mjere. Dakle, na NO-u i Skupštini je donošenje odluka, da Vladi jasno daju do znanja kakav je stav radnika i drugih vlasnika Uljanik grupe”, rekao je.

Na dodatno pitanje hoće li Vlada inzistirati na smjeni Uprave, s obzirom da je aktivno uključena u proces nalaženja sredstava za isplatu plaća, Horvat je odgovorio kako Vlada svoj autoritet koristi kako bi “za stol sjeli oni koji do jučer nisu htjeli sjesti”.

Upitan što na sve kaže Europska komisija (EK), Horvat poručuje kako Vlada traži zakonsko rješenje s kojim će se složiti EK. “Kad ćemo ga imati na stolu, prezentirat ćemo ga, jer nemamo nikakvog razloga bilo što skrivati od javnosti ili aktera procesa”, najavio je.

Sindikalac Đino Šverko je nakon sastanka s premijerom i ministrima izjavio kako se osim o osiguranju plaća razgovaralo i o dugoročnim planovima za brodogradilišta. “Radnici svakako žele da se ide u restruktuiriranje, a ne u stečaj”, istaknuo je Šverko i pojasnio da ne žele na mjestu škverova vidjeti turističke sadržaje. “Europa zna točno što su kompenzacijske mjere, ali ne treba biti previše servilan”, ustvrdio je.

Po njegovim informacijama, članovi Vlade u dnevnom su kontaktu s predstavnicima Europske komisije i nakon što se sve s njima ispregovara krenut će se u program restrukturiranja brodogradilišta.

Dvosatni prosvjed pred Banskim dvorima

Oko tisuću nezadovoljnih radnika Uljanika i 3. maja, koji štrajkaju od srijede, stiglo je oko 11,30 sati na Markov trg, gdje su održali dvosatni prosvjed pred Banskim dvorima, sa zahtjevima za isplatom plaća i ostavkom Uprave Uljanik grupe.

Radnici su uzvikivali “Uprava, odlazi”, “Ne damo Uljanik”, za stanje u brodogradilištima prozivali HDZ i IDS, te nosili transparente s porukama “Krepat ma ne molat”, “Ne želimo u Irsku” i “Uskoče uskoči”. Prosvjed na Markovu trgu završio je oko 13,30 sati, a sindikalci su najavili da se štrajk nastavlja sve dok radnicima ne sjednu plaće za srpanj.

Također su ponovili kako Uprava Uljanik grupe treba otići. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel rekao je da bi Uprava, ako ima i malo moralne odgovornosti, trebala otići prije nego što se prosvjednici vrate u Rijeku i Pulu. “Ako neće sami otići, otjerat ćemo ih”, poručio je Novosel.

You may also like