Prostor za pomoć brodogradilištima je sužen

Štrajkački odbor i sindikati Uljanika istaknuli su u srijedu kako će štrajkati sve do ispunjenja zahtjeva o isplati plaće te su ocijenili kako je za trenutačno stanje odgovorna i Uprava, ali još više Vlada koja jedina može riješiti ovu situaciju odlukom želi li brodogradnju ili ne.

“Ostajemo u štrajku do ispunjenja zahtjeva”, kazao je predsjednik Štrajkačkog odbora Đino Šverko na konferenciji za novinare tri sindikata koja djeluju u Uljaniku: Sindikata metalaca Hrvatske, Jadranskog sindikata i Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Radnici Uljanika traže isplatu plaće, ali i odlazak Uprave na čelu s predsjednikom Giannijem Rosandom, koju smatraju najodgovornijom za trenutačno situaciju, no sindikati kažu kako u sklopu štrajka ostavku Uprave ne mogu tražiti.

“Mi ni ne možemo tražiti smjenu Uprave, jer to ne može biti razlog za organiziranje štrajka”, rekao je Rajko Kutlača, povjerenik Sindikata metalaca te ponovio kako su u štrajk krenuli zbog neisplate plaće.

Ocijenio je da Uprava jest odgovorna, ali da se ova situacija može riješiti jedino na razini Vlade. “Činjenica je da Uljanik nema novca za plaće i rješenje se mora naći izvan Uljanika na razini Vlade koja deklarativno podržava opstanak brodogradnje, međutim to slabo pokazuje u praksi. Ovim štrajkom prisiljavamo Vladu da kaže stoji li uz program restrukturiranja i opstanka brodogradnje u Puli i u Rijeci”, istaknuo je Kutlača.

Dodao je kako je vrijeme za konkretne korake, te da na sutrašnjoj sjednici Vlade očekuju jasan odgovor opstaje li Uljanik ili ne. “Ako se to ne dogodi znak je to da brodogradnje u Puli i u Hrvatskoj više nema”, zaključio je Kutlača.

Boris Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata, kazao je kako štrajkom žele poslati poruku Upravi Uljanika, ali i hrvatskoj Vladi. “Uprava je vodila ovo poduzeće i odgovorna je za trenutno stanje. Vlada se pak treba odrediti želi li brodogradnju ili ne“, poručio je Cerovac.

Zašto su nas doveli u ovu situaciju, zašto mi štrajkamo, a ne proizvodimo, upitao se Cerovac. Ustvrdio je kako će velik broj radnika zbog situacije u Uljaniku napustiti Puli i Istru, jer je radnicima dosta ove igre.

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je izjavio da se predloženom mjerom po kojoj minimalni trošak mjesečne plaće za svakog vlasnika-direktora tvrtke treba biti veći od 10 tisuća kuna mjesečno ne radi protiv poduzetništva, te da još nije do kraja definirano hoće li ta mjera biti uvrštena u set porezne reforme.

“Žao mi je što se stvara zaključak da se radi nešto protiv poduzetništva. Brojne smo mjere napravili kao rezultat dijaloga s poduzetnicima, pri čemu smo poslušali i usvojili njihove komentare. Čak sam i puno puta bio kritiziran što prečesto vodim dijalog s poduzetnicima”, izjavio je Marić novinarima.

Naglasio je kako su u njegovu ministarstvu sami osmislili i napravili puno mjera za poticanje poduzetništva u najširem smislu. “Sada dolazimo do sljedećeg kruga poreznog rasterećenja gdje je iz cijelog seta mjera, devet zakona koji su u javnom savjetovanju, fokus pao samo na jednu koja je također u javnom savjetovanju. Dakle, ništa nije do kraja definirano”, istaknuo je.

Na primjedbu da se kažnjavaju svi umjesto samo onih koji zaobilaze propise, Marić je ustvrdio da su poduzetnici okosnica hrvatskog gospodarstva, te da se nijedan problem u društvu ne može riješiti bez jakog poduzetništva.

“Zato i jesmo sve administrativne mjere usmjerili da se olakša, porezno rastereti i naprave stvari koje će pomoći. Ne možemo uvijek od početka biti sigurni da smo pogodili pravu mjeru i pravi efekt, pa zato i idemo u demokratskoj proceduri u javna savjetovanja. Temeljem komentara koje smo zaprimili sigurno je, a to tvrde i porezni stručnjaci, da je tema dobro adresirana, ali postoji način da se ona na adekvatan način regulira i to ćemo i napraviti”, poručio je ministar.

Ništa u poreznoj reformi još nije definirano i ništa nije Sveto pismo

Dodao je kako javno savjetovanje traje do 6. rujna, da ima dovoljno prostora za razmjenu mišljenja i komentara, da u četvrtak ima sastanak s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca, te smatra da će se uspjeti sastati i sa sindikalnim predstavnicima.

“Nakon toga idu i Vladina i saborska procedura i ništa nije u ovom trenutku ništa još nije definirano i ništa nije Sveto pismo”, najavljuje ministar financija te navodi da poreznu reformu treba promatrati u cijelosti s obzirom na to da će i građani osjetiti određena porezna rasterećenja.

Što se tiče poreza na nekretnine, Marić je kazao da razumije nezadovoljstvo zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i ostalih gradonačelnika zbog njegova neuvođenja, jer je bila intencija da to bude njihov izvorni prihod.

No, napominje, “u ovom trenutku to nije fokus porezne reforme, nego što veće rasterećenje i gospodarstva i građana u segmentima u kojima će osjetiti najveće benefite reforme što u ovom trenutku iznosi rasterećenje od tri milijarde kuna”.

Generalni štrajk u Uljanik Grupi, u svih sedam društava i brodogradilištu „3.maj“ u Rijeci, počeo jutros u 7 sati. Dio radnika danas oko 12 sati krenuo je i na prosvjedni hod Pulom, iako sindikati i Štrajkački odbor pozivaju na miran štrajk na radnim mjestima.
Nakon dvosatne sjednice užeg kabineta Vlade ministar financija Zdravko Marić u srijedu je novinarima izjavio da Vlada nije samo promatrač situacije u Uljanik grupi već pokušava naći neko rješenje, ali manevarski prostor joj je sužen.

Marić je rekao da se na sastanku užeg kabineta pripremala sutrašnja sjednica Vlade s 20-ak točaka dnevnog reda, no Uljanik nije bio tema. Ponovio je kako je u Uljaniku vrlo složena situacija, a manevarski prostor za djelovanje Vlade sužen. “To ne znači da dižemo ruke od svega, dapače, nastojali smo jučer, a pokušavat ćemo i dalje naći neko rješenje”, kazao je Marić.

No, nije htio komentrati koje su mogućnosti za spas brodogradnje Vladi na raspolaganju. “HBOR je već nekoliko puta bio uključivan u takva rješenja, ali u danim okolnostima i za HBOR postoje određena ograničenja”, napomenuo je ministar. Nisam promatrač, Vlada nije promatrač, pokušavamo nešto napraviti, ali vidite i sami da nije jednostavno, poručio je ministar financija.

Štrajk i u 3. maju, najavljuje se izlazak iz Uljanik grupe

Zamjenik predsjednika Štrajkaškog odbora u Brodogradilištu 3. maj Boris Bučanac izjavio je u četvrtak da je atmosfera u tom brodogradilištu, u kojemu je jutros počeo štrak, uzavrela te je pozvao je Vladu i Upravu da nađu rješenje za nastalu situaciju inače će, ako bude potrebno, Štrajkaški odbor razmotriti i izlazak radnika na ulice.

Predsjednik Štrajkaškog odbora Veljko Todorović rekao je da se štrajk na radnim mjestima provodi tako da su svi radnici u brodogradilištu, ali odbijaju posao, osim dežurnih službi koje moraju raditi, primjerice vatrogasci.

Štrajk vjerojatno neće ostati samo na mirnom okupljanju

Štrajk je u 3. maju, kao i u cijeloj Uljanik grupi počeo jutros jer mirenje nije uspjelo, a plaće za srpanj nisu isplaćene. Po riječima Bučanca, Štrajkaški odbor i dalje poziva na dijalog, “a što će dalje biti, vidjet ćemo”. Predstavnici Odbora će se danas sastati s Upravom i razgovarati o nastaloj situaciji.

Bučanac je istaknuo da se Štrajkaški odbor za sada odlučio za mirniji štrajk, no vjerojatno neće ostati samo na mirnom okupljanju, “jer ljudi rade pritisak na nas”. Za nastalu situaciju odgovornom smatra Upravu, koja bi trebala otići, a sindikat je odavno upozoravao na moguće posljedice događanja u 3. maju. Ako se ništa ne riješi, radnici će izaći na ulice, kaže Bučanac. “Prvo što nas malo može primiriti jest isplata srpanjskih plaća, a ako se ne isplate nećemo stati”, rekao je dodavši kako će tražiti konačno rješenje za probleme 3. maja.

Na pitanje hoće li radnici izaći na riječke ili zagrebačke ulice, Bučanac je odgovorio kako bi zagrebačke bile bolje, jer je tamo Vlada koja mora odmotati nastalo klupko. No, trebalo bi organizirati put do Zagreba, a radnici su bez novaca, pa će se dogovoriti o tome. Govoreći o nastavku proizvodnje, potvrdio je da materijala za rad i dalje nema, da se radi malo ili nimalo, a brodovi na navozima već su davno mogli biti završeni. Uz to, Uljanik je i dalje 3. maju dužan oko 500 milijuna kuna.

Sindikati i radnici za izlazak iz Uljanik grupe

Za nastavak proizvodnje treba nam materijal, rekao je dodavši da će taj dio trebati riješiti kroz restrukturiranje Uljanika i povrat duga 3. maju. “Da imamo 500 milijuna kuna itekako bismo znali završiti započete brodove”, ustvrdio je.

Komentirajući prijedloge da se brodogradilišta prepuste stečaju, Bučanac je rekao kako treba vidjeti tko to priča, a država se odredila da je brodogradnja strateška grana gospodarstva. Apelirao je na Vladu da ubrzaju sastanke i odluke te da, ako imaju neko rješenje, što prije donesu odluke u korist 3. maja i Uljanika, barem za ovaj mjesec. Na upit o strateškom partneru i budućnosti, Bučanac je istaknuo da sindikati i radnici traže nastavak brodograđevne djelatnosti, bilo unutar Uljanik grupe ili izvan nje. Ako se pojavi dobar partner, mi smo za izlazak 3. maja iz Uljanik grupe, kazao je.

You may also like