Prošle godine smanjeni bonusi na Wall Streetu

Prosječni bonusi na Wall Streetu lani su smanjeni za 9 posto, na 146.200 dolara, no i dalje su značajno viši od onih za vrijeme financijske krize, ali i manji nego što su bili prije 10 godina, pokazalo je izvješće nadzornih vlasti. Rekordan prosječan bonus iznosio je 191.360 dolara, a zabilježen je 2006. godine.

Pad bonusa u prošloj godini proizlazi iz prilično loše godine za financijski sektor, kojeg puno bolja situacija ne očekuje ni u 2016. godini. Dobit brokersko-dilerskih tvrtki na burzi u New Yorku lani je pala za 10,5 posto, na 14,3 milijarde dolara, pokazuju podaci ureda za nadzor tržišta države New York. A dionice banaka zabilježile su slabiju izvedbu tijekom cijele godine u usporedbi s dionicama ostalih sektora. “Bonusi i zarade kompanija na Wall Streetu pali su u 2015., što odražava izazovnu godinu za financijska tržišta”, poručile su u priopćenju nadzorne vlasti New Yorka.

Premda je prosječan bonus lani smanjen, isplate su bile i dalje izdašne u mnogim područjima, uključujući one u hedge fondovima ili tvrtkama koje se bave savjetovanjem u vezi spajanja i akvizicija, kažu stručnjaci za naknade. “Ima puno milijunskih dolarskih bonusa, no puno ih je manje nego što ih je nekoć bilo”, kazao je Alan Johnson, izvršni direktor u savjetodavnoj tvrtki Johnson Associates.

I dok su bonusi smanjeni, plaće direktora u prosjeku su i dalje visoke. Prema zadnjim dostupnim podacima, prosječna plaća na Wall Streetu, uključujući bonuse, u 2014. godini je porasla za 14 posto, na 404.800 dolara.

No, promjene u plaćama odraz su sve veće zabrinutosti na Wall Streetu da će globalna gospodarska kriza neko vrijeme još nagrizati zaradu financijske industrije. “Bili smo previše optimistični posljednjih četiri, pet godina da će globalnom gospodarstvu krenuti na bolje”, kazao je Johnson.

Investicijska banka Morgan Stanley, čije su dionice potonule 18 posto od početka godine, već je primjerice ukinula 1.000 radnih mjesta u poslovanju s vrijednosnim papirima koji nose fiksne prinose.

Pad prosječnog bonusa vjerojatno neće smanjiti pritiske na regulatore da zauzdaju plaće na Wall Streetu. U paketu financijskih reformi donesenom 2010., poznatim kao zakon Dodd-Frank, zakonodavci su pozvali regulatore da ograniče naknade koje ocjenjuje prekomjernima ili plaće koje kompanije izlažu značajnim financijskim gubicima. Dosad je, međutim, zabilježen slab napredak po pitanju provedbe tih pravila.

U međuvremenu su mnoge tvrtke odlučile bonuse isplaćivati radije u dionicama nego u novcu, te uključivati posebne ugovorne klauzule koje omogućuje vraćanje bonusa u određenim situacijama, primjerice zbog lošije izvedbe.

You may also like