Proslavljen Dan neovisnosti u BiH

Sarajevo – Bosna i Hercegovina, zemlja triju naroda i dva entiteta, obilježava Dan neovisnosti. Na referendum 1. ožujka 1992. odazvali su se Bošnjaci i Hrvati, a Srbi su bili protiv.

Na poziv Srpske demokratske stranke (SDS) koja je BiH po svaku cijenu pokušala zadržati u okvirima tadašnje “krnje Jugoslavije” koju su već napustile Hrvatska i Slovenija, većina bosanskih Srba referendum je bojkotirala. Već 1. ožujka 1992. godine paravojne postrojbe pod kontrolom SDS-a postavile su barikade u Sarajevu pokušavajući spriječiti proglašenje rezultata referenduma. Bio je to uvod u otvoreni rat. Vlastima današnje Republike Srpske to je i danas osnova za nijekanje zakonitosti 1. ožujka kao državnog praznika.

Zato se i ove godine Dan neovisnosti obilježava samo u jednom dijelu države koja uoće nema usklađene datume državnih praznika. U oba entiteta jedino se obilježavaju 1. svibnja i 1. siječnja, a sve ostalo regulirano je entitetskim zakonima. Na temelju referenduma, Bosna i Hercegovina stekla je uvjete za međunarodno priznanje. Hrvati su željeli samostalnu Bosnu i Hercegovinu, ali danas nisu zadovoljni. Smatraju da današnja država nije ono za što su glasovali prije 23 godine.  Zato u Hercegovini gdje živi najviše Hrvata nema posebnoga prazničnog ozračja. Zastave Bosne i Hercegovine vijore se jedino ondje gdje moraju – na državnim institucijama.

Danas se Bosna i Hercegovina nalazi na raskrižju, a pred njezinim političarima je mnogo posla. Socijalne i ekonomske reforme nužne su. Bez njih vlak za Bruxelles opet bi mogao mimoići Bosnu i Hercegovinu.

You may also like