Proširene sankcije protiv Venezuele

Washington je u četvrtak uveo novi paket sankcija Venezueli kojima je ovaj put obuhvaćeno desetero venezuelskih dužnosnika optuženih za ometanje izbornog procesa, cenzuru medija i korupciju u prehrambenim programima.
“Sjedinjene Države će reagirati jer režim (Nicolasa) Madura nastavlja potkopavati demokratski poredak i napredak Venezuele”, komentirao je američki ministar financija Steven Mnuchin, a prenosi se u priopćenju.

Uvođenje sankcija događa se u času kada je Venezuela u katastrofalnoj gospodarskoj situaciji. Zemlji prijeti nemogućnost plaćanja zbog nedostatka gotova novca.

Američko ministarstvo financija dodaje da je odluka donesena nakon izbora 15. listopada obilježenih “mnogim nepravilnosti koje jasno upućuju na izbornu prijevaru”.

Među sankcioniranim dužnosnicima su Sandra Oblitas Ruzza, potpredsjednica i čelnica državnog izbornog povjerenstva, Julian Isaias Rodriguez Diaz, venezuelski veleposlanik u Italiji, Ernesto Emilio Villegas Poljak, ministar kulture i bivši ministar informiranja te Jorge Elieser Marquez Monsalve, predstojnik predsjednikova ureda.

Sankcijama donesenim u četvrtak “zamrzava se sva imovina tih osoba a američki državljani ne smiju s njima trgovati”, navodi se u priopćenju ministarstva financija. Ovo je treći paket sankcija, nakon paketa donesenih 31. srpnja i 24. kolovoza.

You may also like