Home Geopolitika Prošao prvi brod Sueskim kanalom

Prošao prvi brod Sueskim kanalom

by admin

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi potpisao je u četvrtak naredbu kojom se omogućuje prolaz brodova kroz Sueski kanal 2, novi pravac jednog od najprometnijijh plovnih puteva na svijetu koji bi trebao napraviti zaokret u gospodarskom razvoju, a odmah potom prvi je brod zaplovio kroz novi Suez, javili su svjetski mediji.

“Radovi se nisu odvijali u normalnim okolnostima, a te okolnosti još uvijek postoje i borimo se protiv njih i pobijedit ćemo”, rekao je Sisi na inauguraciji. “Egipat se ove godine borio protiv najopasnije terorističke ideologije, koja bi spalila svijet da može”, rekao je na svečanosti na kojoj je bilo nekoliko svjetskih vođa.

Na inauguraciju je stigao francuski predsjednik Francois Hollande, ruski premijer Dmitrij Medvedev, jordanski kralj Abdulah i kuvajtski emir. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović trebala je ići ali je otkazala posjet. Al-Sisi se na samom početku svečanosti inauguracije ukrcao na povijesni brod kako bi dočekao strane čelnike na otvaranju Sueskog kanala 2.

Okićen vojnim obilježjima, bivši zapovjednik oružanih snaga koji je prije dvije godine bio na čelu vojnog udara te kao civil prošle godine osvojio predsjedničke izbore, isplovio je prema Ismaliji kako bi dočekao čelnike Francuske, Rusije i arapskih država Perzijskog zaljeva na svečanosti puštanja u promet Sueskog kanala 2. Taj kanal dug 72 km, djelomično prati Sueski kanal koji povezuje Crveno i Sredozemno more.

Osam milijuna dolara vrijedan projekt završen je po al-Sisijevoj naredbi za jednu umjesto tri godine, no ekonomisti i analitičari za područje brodogradnje zapitali su se hoće li biti dovoljno prometa da se ostvare ambiciozni financijski ciljevi.

Proširenje 146 godina starog Sueskog kanala središnji je dio Sisijeve agende da se najmnogoljudnija arapska nacija izvuče iz ralja siromaštva i osigura mu čvrstu vlast nakon što je 2013. svrgnuo Mohameda Mursija, islamističkog predsjednika koji je uživao potporu Muslimanskog bratstva. Cilj spektakularne inauguracije bio je i učvrstiti međunarodni položaj Egipta, s Hollandeom i Medvedovom kao glavnim gostima.

Sisi je isplovio s dječakom u vojnoj uniformi koji je mahao egipatskom zastavom na palubi jahte El-Mahrusa, prvim brodom koji je prošao Sueskim kanalom nakon otvaranja 1869. Iznad novog dijela Sueskog kanala prelijetali su helikopteri i netom isporučeni francuski borbeni zrakoplovi Rafale i američki F-16.

Današnji je dan u Egiptu proglašen praznikom. Do 2023. kanalom se planira svakodnevni prolazak 97 brodova, a dosad je moglo tek 49. Proširenje će omogućiti promet u oba smjera, čime će se vrijeme čekanja brodova skratiti s 18 na 11 sati.

Prihodi od prometa novim kanalom trebaju s 4,7 milijardi eura, koliko se očekuje u 2015., porasti na 11,7 milijardi u 2023. “Novi Sueski kanal – dar svijetu”, može se pročitati na natpisima u kairskoj zračnoj luci, a državna zastava vidljiva je u prijestolnici na svakom koraku. Dok se zemlja sučeljava s neviđenim valom džihadističkih napada, desetak tisuća redarstvenika bilo je zaduženo za sigurnost tijekom svečanosti.

Related Posts