Propast proizvodnje nafte u Venezueli

Propadanje naftne industrije u naftom bogatoj Venezueli koje je započeto tijekom predsjednikovanja Huga Chaveza, sada pod predsjednikom Nicolásom Madurom doseže kulminaciju.
Prema podacima koje je prikupila Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), u prosincu 2017. godine Venezuela je proizvodila 1,7 mil. barela nafte dnevno, dok je za usporedbu u istom mjesecu 2016. proizvodila 2,1 mil.

Ti podaci ukazuju na to da se pad proizvodnje nastavlja posebno snažno u zadnjem desetljeću i da će se nastaviti i dalje.

 Analitičari tvrtke S&P Global Platts navode da se, ako se ne računa nekoliko mjeseci s početka stoljeća, kada je venezuelska naftna industrija bila u štrajku, sada radi o najnižoj razina proizvodnje još od 1988., tj. u zadnjih 30 godina.

Taj trend će se nastaviti zbog više razloga: rastućeg pritiska širokih građanskih nemira, visokog duga zemlje i američkih sankcija koje onemogućavaju veće kreditno zaduživanje naftne tvrtke PDVSA.

Uz to, te sankcije su dovele do toga da PDVSA ne može surađivati sa stranim naftnim tvrtkama i dobiva stručna znanja i tehnologiju pa je sve više naftnih polja zaostajalo u razvoju, a počeli su i problemi s održavanjem.

S druge strane, vlada je prisilila PDVSA-u da na domaćem tržištu spusti cijene motornih goriva na razine koje su bile daleko ispod proizvodnih troškova, zbog čega je tvrtka počela gomilati gubitke i otežala put do kredita potrebnih za investiranje u nova istraživanja i proizvodnju.

Venezuelski dužnosnici su zbog toga zadnje 2 – 3 godine pozvali velike ruske naftne tvrtke da pomognu u razvoju venezuelske proizvodnje.

Međutim, danas je kriza već zahvatila cijelo venezuelsko gospodarstvo pa se očekuje da će bruto domaći proizvod pasti za još 15%.

U zemlji nema dovoljno ni hrane ni lijekova, a krajem siječnja Međunarodni monetarni fond (IMF) je prognozirao da bi u 2018. inflacija mogla narasti na čak 13 000%, javlja agencija UPI.

You may also like