Propast predizbornih obećanja o drugoj Norveškoj

Sve je izgledniji datum izbora, kako smo pisali jučer. Prilika je to napraviti inventuru najzvučnijih predizbornih i međuizbornih obećanja. Zbog toga smo se zapitali što će biti sa energetskim projektima koji su nas trebali “pretvoriti u drugu Norvešku”, kako je govorio ministar Ivan Vrdoljak naglašavajući kako je to uspješan projekt koji će ostati u amanet nekim budućim vladama.

„Početkom rujna bit će potpisano ukupno devet ugovora o istraživanju nafte i plina – tri za more i šest za kopno, budući da su sa svim ponuditeljima pregovori oko potpisivanja ugovora završeni početkom srpnja““, poručili su iz Agencije za ugljikovodike nakon što su Marathon Oil i OMV odustali od bušenja nafte u Jadranu.

Kao razlog odustajanja navedeni su problemi sa razgraničenjem Hrvatske i Crne Gore, no kako stvari ne stoje baš tako odaje činjenica kako je odustajanje uslijedilo nakon što su pregovori završeni, ali i odustajanje od svih polja, a ne samo od polja u spornom području. Jedan od razloga mogao bi biti pad cijene nafte te odustajanje većine kompanija od istraživanja.

Tako i INA još nije donijela odluku o istraživanju, jer su protiv MOL-ovi članovi uprave. Ne zna se ni što će biti s ugovorima s ENI-em, nakon što je otkriveno veliko nalazište u Egiptu, najveće do sada. Također, suspektan je i ugovor s britanskim Medoilgasom.

u rujnu ističe i krajnji rok do kojeg je uprava HEP-a najavila potpisivanje ugovora s japanskim Marubenijem o gradnji i upravljanju Plominom C, investiciji vrijednoj milijardu eura. Prije godinu dana iz HEP-a su potpisivanje ugovora najavili za prvi kvartal ove godine, zatim najkasnije za travanj, da bi proljetos odgovorili kako je riječ o vrlo složenoj transakciji koja će biti zaključena u trećem kvartalu, dakle najkasnije tijekom rujna.

Kako list doznaje, u međuvremenu je voditeljica plominskog projekta Ljubica Cvenić, a koja je prije obnašala funkciju direktorice HEP-ovog sektora za razvoj, dala ostavku. Cvenić je potvrdila za Novi list da odlazi iz HEP-a, no kako je istaknula, razlozi odlaska nemaju veze s Marubenijem i Plominom C. Kakao je istaknula, projekt ide po planu, no zbog obveze tajnosti pregovaranja zasad se, napominje, više od toga ne može reći.   Prema planu HEP-a, pripremne radove treba započeti već u ovoj godini ako se elektranu želi pustiti u pogon planirane 2019. godine, navodi Novi list.

No, Ministarstvo gospodarstva je krenulo u zajednički projekt sa Marubenijem i HEP-om iako nije nikada dobilo mišljenje Direkcije za tržišnu utakmicu Europske komisije o sukladnosti tržišnim pravilima EU. Međutim, kako tvrde upućeni, slaba je vjerojatnost da će ta institucija izdati pozitivno mišljenje zato što bi time bilo narušeno tržišno natjecanje zato što bi struja bila rezervirana samo za javno poduzeće HEP, a ne i za druge opskrbljivače, na što je Komisija osjetljiva. Ostaje za zapitati se čemu su služile svjesne manipulacija ministarstva Ivana Vrdoljaka i njegovih poslušnika iz Agencije za ugljikovodike.

Kako će se kretati događaji glede investicija u istraživanje bilo je poznato u srpnju kada su obećanja davana (bilo je poznato i početkom godine), a kriteriji Europske komisije poznati su i znatno duže. Kao odgovora se jedino mogu dosjetiti predizbornog obećanja postanka drugom Norveškom. Premda posjedujemo neke predispozicije za takvu sudbinu, s ovom vlasti to zasigurno ne možemo postati. Ta, niti plinsku interkonekciju prema Europskoj uniji nismo napravili, pa Ivan Vrdoljak u amanet budućem ministru ostavlja penalizaciju Europske energetske unije.

You may also like