Home TribinaAnalize Pronoziraju veći globalni višak nafte do kraja ovoga desetljeća

Pronoziraju veći globalni višak nafte do kraja ovoga desetljeća

by Energypress.net

Predviđanja IEA

Svijet će vjerovatno imati veliki višak nafte do 2030. jer proizvodnja raste, a tranzicija na čistu energiju smanjuje potražnju, objavila je u srijedu Međunarodna agencija za energiju (IAE).

Očekuje se da će se globalna potražnja “ujednačiti” na 106 miliona barela dnevno (bpd) prema kraju ovog desetljeća, dok bi ukupni kapacitet opskrbe mogao doseći 114 miliona bpd, navodi IEA u godišnjem izvještaju.

To bi rezultiralo “zapanjujućim” viškom od osam miliona barela dnevno za koji bi se tržišta nafte trebala pripremiti, navodi agencija sa sjedištem u Parizu.

S “velikim viškom opskrbe koji se pojavljuje u ovoj deceniji”, rekao je Birol, “naftne kompanije možda žele osigurati da su njihove poslovne strategije i planovi spremni za promjene koje se događaju.”

Prognoza dolazi nekoliko dana nakon što je grupa velikih proizvođača sirove nafte OPEC+ signalizirala da će ove jeseni početi odustajati od smanjenja proizvodnje, uvedena u pokušaju da podrže cijene zbog straha od slabljenja svjetske potražnje.

Related Posts