Pronađeno 175 od 224 mrtva u srušenom zrakoplovu

Pronađeni su posmrtni ostaci 175 žrtava pada ruskog putničkog zrakoplova, koji se srušio u subotu ujutro na Sinajskom poluotoku, a na mjesto nesreće u nedjelju su doputovali ruski ministar prometa, ministar za izvanredne situacije kao i čelnik Savezne agencije za zračni promet (Rosavijacija) kako bi utvrdili okolnosti koje su dovele do pada aviona u kojemu su život izgubile 224 osobe, javljaju ruski mediji.

Ministar prometa Maksim Sokolov na čelu je vladinog povjerenstva koje istražuje pad zrakoplova A321 u Egiptu, a ministar za izvanredne situacije Vladimir Pučkov koordinirat će rusku operaciju izvačenja tijela na terenu u koju su uključena ukupno 83 spasioca. S njima je i čelnik Rosavijacije Aleksandr Neradko.

Kogalimavijin zrakoplov Airbus A321 na letu 9268, koji je prevozio ruske turiste iz egipatskog Šarm el-Šeika u Sankt Peterburg, srušio se u subotu ujutro 30 minuta nakon polijetanja na sjeveru Sinajskog poluotoka, stotinjak kilometara južno od grada Al Ariša. U avionu je bilo 217 putnika i sedam članova posade, od kojih četiri Ukrajinca, jedan građanin Bjelorusije, a ostalo su bili Rusi. Nitko nije preživio nesreću.

Zona potrage za mrtvim tijelima proširena je do 16 kilometara od mjesta nesreće.  “Našli smo tijelo trogodišnje djevojčice osam kilometara od mjesta pada (zrakoplova)”, rekao je jedan egipatski vojni časnik. Posmrtni ostaci prevoze se u mrtvačnicu u Kairu, a tijekom dana trebali bi biti transportirani u Sankt Peterburg gdje će biti provedena identifikacija, izjavili su dužnosnici Sankt Peterburga.

Egipatski stručnjaci rade DNK testove poginulih kako bi ih predali na daljnju obradu svojim ruskim kolegama koji prikupljaju uzorke genetskog materijala od rođaka žrtava.
Obje crne kutije su pronađene i imaju samo neznatna oštećenja, rekao je ministar Sokolov. U roku od nekoliko sati njihove sadržaje počet će pregledavati egipatski i ruski istražitelji u ministarstvu civilnog zrakoplovstva u Kairu, rekli su egipatski izvori.

Dosad je utvrđeno da je posada zrakoplova nedavno prošla liječničke pretrage i da pritom nisu uočeni nikakvi problemi te su svi proglašeni sposobnima za letenje, izvijestio je Interfax, pozivajući se na ruske tužitelje. Također je utvrđeno da je kvaliteta goriva kojim je bio napunjen zrakoplov bila u skladu sa zadanim kriterijima.

Egipatske vlasti su priopćile da je nesreću vjerojatno prouzročio tehnički kvar i isključile mogućnost da je ona rezultat terorističkog napada na turbulentnom Sinajskom poluotoku. Sinajska militantna skupina povezana s Daeshom, samozvanom Islamskom državom, preuzela je odgovornost za pad zrakoplova, ali su stručnjaci rekli da je to teško moguće budući da je avion letio na visini većoj od 9.000 metara te ga nisu mogli pogoditi raketnim sustavom koji posjeduju.

U Rusiji je danas dan žalosti, a sa svih strana svijeta stižu poruke sućuti, među njima i ona čelnika Europske unije.

You may also like