Pronađena masovna grobnica kod Mostara

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je u utorak kako je u jednoj jami kod Mostara otkrivena nova masovna grobnica koja krije tijela žrtava iz posljednjeg rata u toj zemlji.

Ljudski posmrtni ostaci pronađeni su na dubini od 50 metara unutar jame pod nazivom Radača. Kako se navodi, otkriveni su dijelovi lubanja i vilica te druge kosti, a svi ti posmrtni ostaci bit će poslani na identifikaciju i forezničku obradu kako bi se pokušao utvrditi identitet žrtava. Ekshumacija iz ove jame koja je dublja od stotinu metara započeta je na temelju informacija da su u nju bacana tijela bošnjačkih i srpskih žrtava ubijenih 1992., 1993., i 1995. godine.

Takve informacije bile su dostupne godinama, no tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije tek je 2008. otvorilo istragu o ovom slučaju. Ona godinama nije dala rezultate pa je potkraj 2014. godine slučaj preuzelo Tužiteljstvo BiH. Kako je potvrđeno u utorak, do posmrtnih ostataka došlo se uz velike poteškoće jer su bila na velikoj dubini, a potom zatrpana zemljom te betonom. Istražitelji su u jami naišli i na minsko-eksplozivna sredstva koja su dodatno otežavala rad. Zbog iznimno teških uvjeta potrage za tijelima Tužiteljstvo BiH je angažiralo i alpinističke timove Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

You may also like