Promocija Plus: Nakon Mosta, ljudi traže rješenje u Živom zidu

Čak 63 posto ispitanika smatra da Hrvatska treba ići na nove, prijevremene parlamentarne izbore. Točno pola godine nakon što smo izišli na birališta najpopularnija riječ nije reforma već opet izbori. Zato donosimo prvo i najveće istraživanje u svih deset izbornih jedinica koje je Promocija plus provela za RTL i Jutarnji list.

U sljedeća tri tjedna donosimo sve odgovore u RTL anketi u kojoj ćemo popuniti Hrvatski sabor s po 14 zastupnika iz deset izbornih jedinica i dobiti sliku parlamenta kao da su u ovom trenutku izbori.

Danas je na redu IV. izborna jedinica koja obuhvaća Virovitičko-podravsku županiju i Osječko-baranjsku županiju. Čak 63 posto ispitanika smatra da Hrvatska treba ići na nove, prijevremene parlamentarne izbore, dok je protiv 24,3 posto anketiranih. Neodlučnih je nešto više od 12 posto.

Na pitanje kada žele na izbore najviše ispitanika, njih 45 posto je nestrpljivo i kažu: što prije, a ukupno čak 95 posto ispitanika želi da se izbori održe ove godine, dok manje od 2 posto na birališta želi dogodine.

SDP-ovi birači bi u najvećem broju izašli na prijevremene izbore (96,5 posto), dok bi na glasačka mjesta došlo najmanje HDZ-ovih birača, samo 33,8 posto. Kada bi se izbori održavali narednog vikenda na njih bi izašlo 44,3 posto ispitanika iz IV. izborne jedinice, dok gotovo 29 posto sigurno ne bi glasalo.

Od sigurnih i vjerojatnih glasača njih 30,4 posto glasalo bi za HDZ, dok bi SDP-u glas dalo 27,7 posto birača. Gotovo izjednačeni na 9 posto su HDSSB i Živi zid, dok još samo Most sa 5,6 posto prelazi izborni prag.

Kada se to preračuna u mandate, HDZ bi osvojio 6, SDP 5, dok bi HDSSB-u, Živom zidu i Mostu pripao po jedan mandat Zanimljivo je da ispod praga ostaju HNS i HSP Ante Starčević, a na izborima su tako u Sabor ušli Ivan Vrdoljak i potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš.

No, u odnosu na prošle izbore, tko dobiva, a tko gubi? Dobitnici su HDZ, SDP, ali i ŽIVI ZID. HDZ dobiva mandat više, dakle 6 mandata. SDP je na izborima u studenom osvojio 3 mandata, a sada bi dobio 5. MOST ostaje na istom, ali uživa gotovo dvostruko manju potporu nego na izborima. HDSSB s 2 mandata koje sada ima pada na samo jedan, a gotovo istu potporu uživa ŽIVI ZID. Oni u 4. Izbornoj jedinici na redovnim izborima nisu osvojili mandat, a sada dobivaju zastupnika. HSP Ante Starčević, HNS i laburisti gube mandat.

Postavlja se pitanje kome bi bivši glasači MOST-a sada dali povjerenje? Evo odgovora: samo 30.6 posto onih koji su u studenom glasali za MOST, to bi i ponovili. Njihovi glasovi sada idu najviše ŽIVOM ZIDU, više od 16 posto, ali značajno i SDP-u. Manje od 5 posto HNS, a HDZ-u s kojim je MOST sada na vlasti dali bi manje od 2 posto.

I za kraj, dolazimo do slike Sabora na temelju našeg istraživanja. Prvih 14 zastupnika ovako se smjestilo po sabornici. Početna dominacija HDZ-a, ali mi nastavljamo puniti Sabor iduća tri tjedna sve dok ih ovdje ne bude bilo 140. U utorak donosimo rezultate za III. izbornu jedinicu. Veliko istraživanje RTL-a i Jutarnjeg lista provela je agencija Promocija Plus.