Promjene u grčkom pregovaračkom timu s vjerovnicima

Grčki premijer Aleksis Cipras u ponedjeljak je napravio promjene u svom timu koji vodi razgovore s vjerovnicima, EU-om i MMF-om, nakon što je njegov ministar financija oštro kritiziran za svoj nastup na prošlotjednom sastanku eurozone.

Atena je opasno blizu bankrota i trudi se postići sporazum s vjerovnicima kako bi uspjela dobiti pomoć prije nego što ostane bez novaca. Cipras i viši savjetnici izrazili su potporu ministru financija Janisu Varufakisu i složili su se da će on nadgledati novi tim koji će pregovarati s vjerovnicima, ali su također imenovali zamjenika ministra vanjskih poslova Euklida Cakalotosa koordinatorom te skupine, rekao je jedan vladin dužnosnik.

To imenovanje pokazuje da će Cakalotos, ekonomist i profesor koji je završio Oxford i kojega simpatiziraju dužnosnici koji predstavljaju vjerovnike, od sada imati aktivniju ulogu u razgovorima oči u oči. Varufakis je ostao izoliran na sastanku eurozone u Rigi u petak i vratio se kući praznih ruku u vrijeme kada je Ateni očajnički potrebna nova pomoć da izbjegne bankrot. Kasnije su ga mediji kritizirali zato što nije došao na večeru nakon sastanka. On je odgovorio na Twitteru citatom američkog državnika Franklina Roosevelta: “Oni su složni u svojoj mržnji prema meni i ja pozdravljam njihovu mržnju”. (Agencije)