Promjena na čelu EDF-a zbog investicije u nuklearke

Francuska energetska kompanija EDF potvrdila je da je njezin financijski direktor dao otkaz uoči donošenja konačne investicijske odluke o izgradnji nuklearne elektrane Hinkley Point, vrijedne 18 milijardi funti.

Thomas Piquemal odstupio je zbog straha da bi taj projekt mogao ugroziti financijsku poziciju EDF-a, navode mediji. Cijene dionica EDF-a pale su u ponedjeljak prilikom otvaranja Pariške burze za 8,2 posto. Prošlog mjeseca, direktor tog projekta Chris Bakken rekao je da odlazi u potrazi za novim mogućnostima. Inače, ta nuklearna elektrana mogla bi do 2025. proizvoditi 7 posto ukupne električne energije Velike Britanije. Predsjednik i izvršni direktor EDF-a Jean-Bernard Levy izrazio je žaljenje zbog, kako je rekao, naglog odlaska Piquemala.

Očekuje se da će Uprava kompanije u travnju konačno odlučiti kako će financirati taj projekt, nakon što je već nekoliko puta odgodila tu odluku. Levy je kazao da Uprava analizira ulaganje u Hinkley Point kako bi utvrdila koji je najbolji način financiranja elektrane. Dodao je da EDF planira uskoro objaviti svoju konačnu odluku o toj investiciji. Na prvi pogled može se činiti da ostavka financijskog direktora kompanije pokazuje da je poslovanje u krizi. Jutrošnji pad cijena dionica EDF-a izgleda da to potvrđuje. No, zagovornici izgradnje nove nuklearne elektrane, vrijedne 18 milijardi funti u Hinkley Pointu u Somersetu – najskupljeg svjetskog energetskog projekta – gledaju na ostavku Thomasa Piquemala kao na otvaranje puta Upravi EDF-a da konačno da zeleno svjetlo za projekt.

Piquemal je, naime, bio oštar kritičar tog skupog nuklearnog projekta. Čini se da je njegova sudbina zapečaćena prošlog tjedna kada je francuska vlada, koja u velikoj mjeri posjeduje EDF, potvrdila da još uvijek podupire projekt. To je objavljeno nakon susreta francuskog predsjednika Francois Hollandea i britanskog premijera Davida Camerona koji su oduševljeni zagovornici tog projekta. Tom prigodom je politička volja je nadvladala financijske brige. U listopadu prošle godine, EDF je sklopio sporazum prema kojem će China General Nuclear Power Corporation (CGN) platiti trećinu od 18 milijardi funti u zamjenu za udio od 33,5 posto u projektu. No, prema izvješćima, EDF se bori kako bi pronašao novac za preostalih 66,5 posto udjela i traži pomoć od francuske vlade koja posjeduje 84,5 posto EDF-a.

You may also like