Promjena ministara tek je kozmetički zahvat

Dvoje ministara i šef tajne službe Makedonije podnijeli su ostavke. Je li to korak ka kraju vladavine premijera Gruevskog i koliko su istinita nagađanja o povezanosti Pete uprave MUP-a Makedonije s događajima u Kumanovu?

„Ostavke ministrice unutarnjih poslova Gordane Jakuloske, ministra prometa Mileta Janakijevskog i šefa makedonske tajne službe (UBK) Saše Mijalkova nisu dovoljne. Tražimo ostavku Nikole Gruevskog i cijele Vlade“, poručili su sinoć (12.5.) građani koji su se okupili u Skopju pred zgradom Sobranja (parlamenta). Premijer Gruevski je, inače, za novog ministra unutarnjih poslova predložio Mitka Čavkova, dosadašnjeg direktora Ureda za javnu sigurnost tog ministarstva, a za novog ministra prometa Vladu Misajlovskog, aktualnog direktora Javnog poduzeća za putove. Nakon ostavki u Vladi, spekulira se da bi mogle uslijediti i ostavke u Tužiteljstvu. Iz Demokratske unije za integraciju (DUI) poručuju kako rekonstrukcija ne bi trebala obuhvaćati članove te stranke koja zastupa makedonske Albanace. Sinoć se u medijima proširila neslužbena informacija da je i ministar obrazovanja Abdulakim Ademi podnio ostavku, ali je on tu vijest demantirao: „Ni ja, ni bilo koji drugi ministar Albanac nije podnio ostavku.“ Njegove kolege iz vladajuće, konzervativne VMRO-DPMNE koji od danas neće više biti ministri u Vladi, u obrazloženju ostavki između ostalog su naveli da su se na taj korak odlučili zbog duboke političke krize u zemlji i kako se nadaju da će njihov čin pomoći da se ona prebrodi.

Čelnik oporbenih socijaldemokrata (SDSM) Zoran Zaev ocijenio je da su ostavke samo korak ka kraju vladavine Nikole Gruevskog: „Potvrdilo se sve što smo govorili. Ovo je dokaz i za prisluškivanje, i dokaz autentičnosti razgovora. Ovo je dokaz i sadržaja razgovora koji potvrđuje sve nezakonitosti i kriminal Nikole Gruevskog i vrha vlasti. Ali sada nije vrijeme za trijumfalizam. Ostavke Gordane Jankuloske, Mileta Janakijeskog i Saše Mijalkova nisu naš krajnji cilj. Ovo je samo korak ka kraju Nikole Gruevskog.“ Koalicijski partneri Gruevskog nisu htjeli komentirati ostavke, niti prognozirati daljnji razvoj situacije. Oglasio se jedino Pavle Trajanov, čelnik vladajućeg Demokratskog saveza: „Očigledno je da je započeo proces utvrđivanja političke odgovornosti nositelja funkcija. Obveza naše stranke je bila da se u parlamentu otvori rasprava i da se na transparentan način utvrdi tko je i u kolikoj mjeri odgovoran za aktualne događaje. Rasprava u parlamentu nije pokrenuta, ali, evo, premijer se i bez toga odlučio na rekonstrukciju.“ Ljiljana Popovska, predsjednica stranke Demokratska obnova Makedonije (DOM), čija je stranka prošlog tjedna istupila iz vladajuće koalicije i pri tom se, zbog tog čina suočila s ucjenama i pritiscima vlasti, smatra da je do ostavki moralo doći mnogo ranije: „Ostavke su znak da se Vlada suočila s realnošću i da je konačno reagirala. To se, međutim, očekivalo još prije dva mjeseca, onda kada je oporba počela objavljivati ‘bombe’ (serija kompromitirajućih snimaka razgovora političara na vlasti op. ur.) i kada je cijela javnost ostala šokirana njihovim sadržajem. Ipak, rekonstrukcija vlade neće riješiti političku krizu, zbog toga što je revolt građana prevelik.“

Poznavatelji prilika ostavke dužnosnika dovode u vezu sa susretom koji su premijer Gruevski i njegov koalicijski partner Ali Ahmeti imali sa tzv. „veleposlaničkom šestorkom“ (SAD, EU, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija). Na tom sastanku su, navodno, upućene oštre kritike zbog „neprihvatljivog gubljenja vremena“ potrebnog za izlazak iz krize i zahtjevano utvrđivanje odgovornosti, ali i uzroka koji su do nje doveli. Pozivajući se na „dobro upućene izvore“, makedonski mediji prenose i neslužbenu verziju prema kojoj su ostavke Jankuloske i Mijalkova rezultat saznanja da su neki ljudi iz Pete uprave Ministarstva unutarnjih poslova bili upleteniu nedavne događaje u Kumanovu. Neki radnici te Uprave, koja je službeno zadužena za „operativnu tehniku“, prema nekim obavještajnim podacima s kojima su navodno bili upoznati i Jankuloska i Mijalkov, kontaktirali su osobe iz terorističke grupe koja se proteklog vikenda sukobila s makedonskim snagama sigurnosti. U tim sukobima poginulo je osam policajaca, a 37 je ozlijeđeno. Spekulira se da su i strana veleposlanstva bila upoznata s tom komunikacijom djelatnika Pete uprave.

„Iako je još uvijek rano za zaključke po kojima su makedonski političari direktno uključeni u pripremu i rukovođenje događajima u Kumanovu, ipak se može reći da, zbog intenziteta sukoba, broja žrtava i sumnji koje vladaju kada je riječ o službenoj verziji, Kumanovo bila kap koja je prelila čašu“, kaže analitičar Arsim Zekoli, dugogodišnji veleposlanik Makedonije pri OESS-u: „Može se također zaključiti da ostavke razbijaju kompaktnost one slike prema kojoj je Gruevski neprikosnoveni lider koji ne podliježe pritiscima, koji je nepopustljiv pred zahtjevima za ostavkom i koji je spreman stoički se žrtvovati do posljednjeg trenutka. Ta slika, taj privid koji je formiran oko Gruevskog, ali i oko Ahmetija, sada doživljava svoj krah jer oni više neće moći da pred članstvom objasniti tu svoju promjenu po kojoj su spremni da, zbog svojih osobnih interesa, žrtvuju najbliže suradnike.“ (DW.de)