Promet industrije porastao za petinu vrijednosti

Analiza DZS-a

Na godišnjoj je razini promet industrije rastao od početka 2021., s izuzetkom veljače kada je pao za 7,7 posto.

Ukupni promet industrije u veljači ove godine bio je za 21,9 posto veći u odnosu na isti mjesec godinu prije, a u odnosu na siječanj porastao je za 6,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u veljači je u usporedbi s istim mjesecom 2021. godine porastao na domaćem tržištu za 19,3 posto, a na nedomaćem za 25,7 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u veljači je najviše na godišnjoj razini porasla prodaja trajnih proizvodi za široku potrošnju, za 46,6 posto, prodaja energije za 44 posto, intermedijarnih proizvoda za 32,3 posto, kapitalnih proizvoda za 16,2 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 11,3 posto.

Na godišnjoj je razini promet industrije rastao od početka 2021., s izuzetkom veljače kada je pao za 7,7 posto.

U siječnju lani je zabilježen najmanji porast, za 1,7 posto u odnosu na siječanj 2020. godine, dok se od ožujka bilježio dvoznamenkasti rast prometa industrije na godišnjoj razini, a najveći u travnju, za 40,6 posto.

Na mjesečnoj je razini promet industrije u veljači ove godine, u odnosu na prethodni mjesec, povećan za 6,9 posto, pri čemu je na domaćem tržištu porastao za 7,6 posto, a na nedomaćem isto za 7,6 posto.

U veljači je u usporedbi sa siječnjem ukupna prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju povećana za 33,7 posto, energije za 28,6 posto, intermedijarnih proizvoda za 12,9 posto i kapitalnih proizvoda za 7,3 posto.

Istodobno je ukupna prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju ostala nepromijenjena.

You may also like