Promet hrvatske industrije porastao je 7.5 posto

Ukupni desezonirani promet hrvatske industrije u travnju ove godine u odnosu na ožujak smanjen je za 0,7 posto, dok kalendarski prilagođeni podaci na godišnjoj razini, u odnosu na travanj lani, pokazuju rast prometa industrije za 7,4 posto, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS). Travanj je treći mjesec zaredom kako se bilježi povećanje prometa industrije na godišnjoj razini – u veljači je taj rast iznosio 5,6 posto, a u ožujku 11,2 posto, tako da se, usprkos padu od 1,9 posto u siječnju, na razini prva četiri mjeseca ove godine prema istom razdoblju lani također bilježi povećanje prometa industrije, i to za 6 posto.

No, na mjesečnoj je razini u travnju zabilježen pad nakon dva mjeseca rasta, i to ponajprije zbog pada prometa na domaćem tržištu. Naime, podaci DZS-a pokazuju da je na mjesečnoj razini, prema ožujku, u travnju promet industrije ostvaren na domaćem tržištu zabilježio pad od 4,1 posto, dok je promet na stranim tržištima istodobno pao 0,2 posto. Pritom treba uzeti u obzir da, kako navode iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), na domaće tržište ‘otpada’ 55 posto, a na strana 45 posto ukupnog prometa hrvatske industrije. Godišnja usporedba, travanj ove prema istom mjesecu prošle godine, pokazuje, pak, pad prometa industrije na domaćem tržištu za 3,6 posto, dok je na stranim tržištima promet industrije rastao za 11,5 posto. “Brža dinamika rasta prometa na stranom tržištu u odnosu na domaće, odraz je u načelu povoljnijeg stanja i tendencija kretanja na inozemnom tržištu, odnosno povoljnije inozemne u odnosu na domaću potražnju koja je i dalje slaba”, kažu iz HGK.

Na godišnjoj je razini najviše, za 26 posto, povećan promet u grupaciji trajnih proizvoda za široku potrošnju, dok se kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju bilježi rast od 9,1 posto, a kapitalnih proizvoda za 8,8 posto. Istodobno je promet u segmentu intermedijarnih proizvoda povećan za 4,5 posto, dok se kod energije bilježi pad prometa od 1,4 posto na godišnjoj razini. Kumulativno, u prva je četiri mjeseca u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prema kalendarski prilagođenim podacima DZS-a, promet industrije porastao za 6 posto, i to uz rast prometa na domaćem tržištu za 0,1 posto, a na stranim tržištima za 6,9 posto.

Pritom je promet u segmentu kapitalnih proizvoda kumulativno porastao za 20,8 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 12,9 posto, dok se kod energije bilježi pad prometa u prva četiri ovogodišnja mjeseca za čak 23,6 posto prema istom lanjskom razdoblju. Ovim su izvješćem DZS-a obuhvaćena sva industrijska poduzeća, pravne osobe i obrtnici, s više od 20 zaposlenih, i to iz područja rudarstva i vađenja te prerađivačke industrije, kakvih je u Hrvatskoj 1.784.

You may also like