Home Hrvatska ProLife udruge ustraju na tužbi glede zakona o prekidu trudnoće

ProLife udruge ustraju na tužbi glede zakona o prekidu trudnoće

by Agencije

Organizacije civilnog društva za obranu nerođenog života okupljene u inicijativu ProLife predale su u ponedjeljak Ustavnom sudu dopunu originalne tužbe koju je Hrvatski pokret za život i obitelj toj instituciji predao 1991. u vezi sa Zakonom o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece. Dopuna sadržava proširenu pravnu, medicinsku i bioetičku analizu koju su izradili stručnjaci kao i amicus curiae, tj. prijatelji suda sa stručnim međunarodnim pravnim analizama iz Velike Britanije i Poljske.

Odvjetnik i punomoćnik podnositelja ustavne tužbe Hrvatskog pokreta za život i obitelj Mario Vojvodić kazao je da je na interdisciplinarnoj skripti koja sadrži 119 stranica radila ekipa pravnika više od dva mjeseca, no nije želio otkriti njihova imena, poručivši da će biti otkrivena na vrijeme. Na njoj su radili s katedre KBF-a, Medicinskog fakulteta i međunarodni stručnjaci za pravo i obitelj. “Još će stići jedna međunarodna analiza tako da ćemo nakon svega toga pomoći Ustavnom sudu da da odgovor na dva pitanja – kada nastaje život i da li je Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece u skladu s Ustavom i člankom 21. koji govori da svako biće ima pravo na život”, rekao je Vojvodić.

Dodao je da postoji više od sedam članaka koje smatraju protuustavnim, a što su u ovom podnesku elaborirali. Na novinarsku tvrdnju da se radi o prisiljavanju žena, kazao je da nisu protiv nikoga, već za život. “Mi ovdje dokazujemo da život počinje začećem. Krećemo s konkretnim podacima – kada počinje trenutak začeća i kada se računa deseti tjedan. Sve su to podaci koji će sucima biti od pomoći kada budu donosili pravorijek. Nikoga ne ograničavamo niti želimo poniziti”, kazao je.

Vezano za razliku između ove dopune i tužbe iz 1991. ustvrdio je da je ovo napravljeno puno profesionalnije i detaljnije, ali da se mora voditi računa o tome da se Ustav otad mijenjao i doneseno je niz zakona koji definiraju život, a i da je medicinska znanost u 25 godina napredovala.

Predsjednik Zaklade Vigilare Vice Batarelo ustvrdio je da danas završava prva borba u fazi za nerođeni život. “Prva faza je da naš prijedlog ide pred Ustavnim sudom i da se na taj način ovaj zakon o abortusu koji sad imamo uskladi s vrednotama hrvatskog Ustava. Druga faza koja će se nastaviti nakon Ustavnog suda je stručno legislativno lobiranje pred parlamentarcima, prema politici vezano za taj zakon”, rekao je.

Druga stvar je, dodao je, konkretna pomoć ženama koje iz ekonomskih ili socijalnih razloga misle da ne mogu roditi svoje dijete. Batarelo je pozvao sve da se uključe kako bi se pomoglo trudnim ženama da shvate da imaju alternativu i društvenu podršku da rode to dijete. “Želimo da Hrvatska postane država prijatelj nerođenom djetetu”, poručio je.

Kazao je da je financijsku potporu inicijativi dalo puno malih ljudi, dijaspora, naročito Hrvati u Sidneyju. “Ovaj čin je borba za svaku trudnu ženu, majku i njezino dijete po načelu dostojanstva za život čovjeka”, rekla je predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj Katarina Kovačević.

Pozvala je sve građane bez obzira na religijsku vjeroispovijest, opredjeljenje i bračno stanje, da se dignu za život. “Svi u Hrvatskoj se moramo uključiti i dati dobar razlog ženama i njihovoj djeci da rode”, dodala je. Inicijativa je okupljenim novinarima dijelila bedževe s djetetovim stopalima koja simboliziraju veličinu stopala fetusa starog deset tjedana.

Related Posts