Proizvodnja čipova se vraća u SAD?

Intel
Američka vlada pregovara s kompanijama koje proizvode poluvodiče o izgradnji tvornica čipova u SAD-u, potvrđuju iz tih kompanija.

Tako Intel pregovara s američkim ministarstvom obrane o domaćoj proizvodnji mikroelektronike i povezanih tehnologija, rekao je glasnogovornik te kompanije William Moss. “Intel je u dobroj poziciji da surađuje s američkom vladom po pitanju poslovanja komercijalne tvornice u SAD-u i ponude širokog spektra mikroelektronike”, dodao je.

Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), pak, pregovara s američkim ministarstvom trgovine, također o izgradnji tvornice u SAD-u, ali ističu da još nisu donijeli konačnu odluku. “Aktivno procjenjujemo sve pogodne lokacije, uključujući i SAD, ali još nemamo konkretan plan”, navela je glasnogovornica TSMC-a Nina Kao.

Izvršni direktor Bob Swan poslao je krajem ožujka pismo američkom ministarstvu obrane u kojem je izrazio spremnost te kompanije da u partnerstvu s Pentagonom izgradi tvornicu čipova. “To je važnije nego ikada ranije, s obzirom na neizvjesnost koju stvara trenutno geopolitičko okruženje”, napisao je Swan u pismu od 30. ožujka, koje je Reuters u nedjelju dobio na uvid.

Pregovori o izgradnji tvornica u SAD-u vremenski su se poklopili s pojačanim diplomatskim napetostima između SAD-a i Kine tijekom epidemije koronavirusa zbog pripisivanja krivnje za širenje bolesti covid-19. Pogoršani diplomatski odnosi nadovezali su se na trgovinske tenzije koje traju već dvije godine.

“Trenutno mislimo da je u najboljem interesu SAD-a i Intela da istraže kako bi Intel mogao upravljati komercijalnom američkom ljevaonicom za potrebe isporuke širokog spektra mikroelektronike”, navodi se u pismu čelnika tvrtke Intel.

Wall Street Journal nedavno je objavio da američki dužnosnici žele pomoći južnokorejskom Samsung Electronicsu, koji ima tvornicu čipova u teksaškom Austinu, da proširi proizvodno-ugovorne operacije u SAD-u. Glasnogovornica tvrtke Samsung u Seulu odbila je komentirati te navode.

You may also like