Proizvođačke cijene u sektoru energije porasle 2.6 posto

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u listopadu su u Hrvatskoj porasle za 1,1 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, pa je nastavljen njihov rast na godišnjoj razini deseti mjesec zaredom, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Službena statistika pokazuje i da su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u listopadu u odnosu na rujan porasle za 0,3 posto.

Isključe li se cijene energije, proizvođačke su cijene u industriji u listopadu u odnosu na rujan bile više za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini više za 0,6 posto.

Proizvođačke su cijene na domaćem tržištu na mjesečnoj razini u listopadu bile više za 0,3 posto, kao i na inozemnim tržištima. Na godišnjoj su razini cijene na domaćem tržištu porasle za 1,3 posto, a na inozemnom tržištu više su za 0,8 posto.

Promatrano prema glavnim industrijskim grupama, u listopadu u usporedbi sa rujnom proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u energiji za 0,5 posto, netrajnim proizvodima za široku potrošnju 0,2 posto, kapitalnim proizvodima za 0,1 posto, trajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,2 posto i u intermedijarnim proizvodima za 0,3 posto.

U usporedbi s listopadom prošle godine proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u energiji za 2,6 posto, netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,7 posto, kapitalnim proizvodima za 0,1 posto, intermedijarnim proizvodima za 1 posto, a pale trajnim proizvodima za široku potrošnju, za 1,6 posto.

“I tijekom nadolazećih mjeseci očekujemo nastavak pozitivnih stopa rasta proizvođačkih cijena. Uz postupni oporavak potražnje, očekujemo da bi prosječan rast proizvođačkih cijena u ovoj godini mogao biti na razini od 2,2 posto”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

You may also like

0 comments