Proizvođačke cijene skočile za gotovo četvrtinu

Analiza DZS-a

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju su skočile za 23,7 posto u odnosu na isti mjesec 2021., čime su porasle 15. mjesec zaredom na godišnjoj razini, a riječ je i o najvišoj stopi rasta otkad DZS vodi te podatke, tj. od 2011. godine.

Godišnje stope proizvođačkih cijena rastu kontinuirano od ožujka lani – tada je njihov rast iznosio je 3,5 posto, a u idućim mjesecima se intenzivirao, da bi u prosincu lani iznosio 16 posto, u siječnju ove godine 17,1 posto, u veljači 17,2 posto, u ožujku 19,5 posto, a u travnju 21,9 posto.

U odnosu na travanj, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju su bile 2,5 posto više.

Statistika pokazuje da su na rast proizvođačkih cijena većim dijelom utjecale cijene energije. Naime, ako se usporede proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za industriju ukupno, isključujući energiju, tada su u svibnju u usporedbi sa travnjem one više za 1,2, a u usporedbi s travnjem 2021. za devet posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na inozemnom su tržištu u svibnju su na mjesečnoj razini više za 1,3 posto, dok su na godišnjoj razini porasle za 14,7 posto.

Na domaćem su tržištu proizvođačke cijene u svibnju porasle za 3,4 posto u odnosu na travanj, dok su prema svibnju 2021. godine porasle za 31,2 posto.

Na godišnjoj razini, prema glavnim industrijskim grupacijama, na domaćem tržištu najviše su porasle proizvođačke cijene energije, za 94,4 posto. Slijedi rast cijena intermedijarnih proizvoda za 11 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 9,6 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 9,1 posto i kapitalnih proizvoda za 4,9 posto.

U odnosu na travanj, pak, u svibnju su na domaćem tržištu proizvođačke cijene energije porasle za 7,8 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju 3,6 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,9 posto, u intermedijarnim proizvodima za 1,2 posto i u kapitalnim proizvodima za 0,6 posto.

Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prva četiri mjeseca ove godine iznosila je 56,8 milijardi kuna, što je 34 posto više u odnosu na isto razdoblje 2021., dok je uvoz porastao za 43,7 posto, na 93,1 milijardu kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u četvrtak.

You may also like