Proizvođačke cijene porasle gotovo šest posto

Analiza DZS-a

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u travnju su na godišnjoj razini porasle za 5,8 posto, dok su u odnosu na ožujak manje za 0,4 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS). Podsjetimo, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u ožujku su na godišnjoj razini porasle za 3,5 posto, što je bio prvi međugodišnji rast od ožujka prošle godine.

Na domaćem su tržištu proizvođačke cijene u travnju u odnosu na isti mjesec prošle godine porasle za 5,3 posto, a u odnosu na ožujak bile su niže za 0,4 posto.

Na inozemnom tržištu te su cijene u travnju na godišnjoj razini povećane za 6,2 posto, a na mjesečnoj su niže također za 0,4 posto.

Po glavnim industrijskim grupacijama, u travnju su u usporedbi s ožujkom porasle cijene u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 2,8 posto i u intermedijarnim proizvodima za 0,7 posto, a pale su u energiji za 2,6 posto i kapitalnim proizvodima za 0,3 posto. U netrajnim proizvodima za široku potrošnju zadržale su stabilnost.

U usporedbi s travnjem 2020. godine najviše su, za 27 posto, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle u energiji, u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 4,4 posto, u intermedijarnim proizvodima za 2,8 posto, te u kapitalnim proizvodima za 0,9 posto. S druge strane, pale su u netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 1,1 posto.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u travnju su u odnosu na ožujak proizvođačke cijene porasle u intermedijarnim proizvodima za 0,7 posto, u netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,2 posto, u kapitalnim proizvodima i u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,1 posto, a pale su u energiji za dva posto.

U usporedbi s travnjem prošle godine, proizvođačke cijene porasle su u energiji za 18,3 posto, u intermedijarnim proizvodima za 2,9 posto, u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,8 posto i u kapitalnim proizvodima za 0,7 posto. Pale su u netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,9 posto.

You may also like

0 comments