Proizvođačke cijene pale na mjesečnoj razini više nego u eurozoni

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj ponovo su u rujnu smanjene na mjesečnoj razini, i to dvostruko snažnije od prosjeka Europske unije, pokazuje u srijedu objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda smanjene u rujnu 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su potonule 1,4 posto, pokazuju podaci Eurostata. Na razini EU proizvođačke cijene industrijskih proizvoda kliznule su u rujnu 0,3 posto, trostruko snažnije nego u kolovozu. Isti postotni pad zabilježile su i u eurozoni, nakon što su u kolovozu na mjesečnoj razini potonule 0,8 posto, izračunali su u Eurostatu. Najveći su uteg i u EU i u eurozoni bile cijene energije, koje su u rujnu na mjesečnoj razini potonule 0,7 odnosno 0,8 posto. Izrazitije su pale i cijene intermedijarnih dobara, za po 0,5 posto.

Ako se izuzme energija, proizvođačke su cijene u EU i eurozoni smanjene u rujnu 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec. Među zemljama članicama EU najveći su pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini zabilježile Irska, za dva posto, Slovačka, za 1,3 posto, i Litva, za 1,1 posto. Porasle su samo cijene u Belgiji i Malti, za po 0,5 posto, te u Francuskoj, za 0,1 posto.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u rujnu smanjene 4,8 posto, snažnije nego u kolovozu kada su pale 4,1 posto. Prema raspoloživim podacima Eurostata, sve su zemlje EU u rujnu zabilježile pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u odnosu na isti lanjski mjesec, a najveći Litva, za 10,5 posto. Slijedi Grčka s padom cijena za 8,8 posto, Velika Britanija, s 8,4 posto i Nizozemska, s osam posto.

Na razini EU proizvođačke cijene industrijskih proizvoda smanjene su u rujnu za 3,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, nešto snažnije nego u kolovozu kada su pale 3,4 posto. U eurozononi su na godišnjoj razini cijene smanjene 3,1 posto, nakon 2,6-postotnog pada u kolovozu. Među pojedinim kategorijama industrijskih proizvoda najviše su u rujnu u EU i u eurozoni na godišnjoj razini potonule cijene energije, za 13,4 odnosno 9,8 posto, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda. Značajnije su pak porasle proizvođačke cijene trajnih potrošačkih roba, za 0,9 posto u EU te za 0,8 posto u eurozoni.

You may also like

0 comments