Home Ekonomija Proizvođačke cijene pale 4 posto

Proizvođačke cijene pale 4 posto

by Agencije

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale su u Hrvatskoj u kolovozu za 4,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime je nastavljen negativni niz koji traje od svibnja 2013. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U odnosu na srpanj, u kolovozu su proizvođačke cijene u industriji smanjene za 1,4 posto, a kada se iz izračuna isključe podaci o energiji, tada su u kolovozu u odnosu na srpanj ostale na istoj razini, dok su na godišnjoj razini bile više za 0,2 posto. Proizvođačke cijene, po kojima su se industrijski proizvodi plasirali na domaće tržište, u ovogodišnjem kolovozu bile su za 4,2 posto niže u odnosu na isti mjesec lani, dok su cijene na inozemnim tržištima istodobno smanjene za 3,9 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Promatrano prema djelatnostima, proizvođačke su cijene u kolovozu na godišnjoj razini porasle u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša, i to za 0,6 posto.

Nasuprot tome, cijene u rudarstvu i vađenju su pale za 3,5 posto, u prerađivačkoj industriji za 4,4 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, za 1,7 posto. “Očekujemo kako će uvezeni deflacijski pritisci s inozemnih robnih tržišta, podržani daljnjim padom cijena sirove nafte i energenata na godišnjoj razini, te nedovoljno snažna domaća potražnja i u idućim razdobljima pritiskati indeks proizvođačkih cijena industrije”, navode analitičari Raiffeisenbank Austrije u osvrtu na najnoviji podatak DZS-a.

Related Posts