Proizvođačke cijene padaju trideset i četvrti mjesec za redom

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale su u Hrvatskoj u veljači za 5,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je već 34. mjesec zaredom kako padaju na godišnjoj razini, odnosno od svibnja 2013., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

U odnosu na isti lanjski mjesec, u veljači su cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu bile niže za 5,3 posto, a na nedomaćem za 5,5 posto. Promatrano po nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, na godišnjoj razini, proizvođačke cijene u prerađivačkoj industriji pale se za 5,7 posto, u rudarstvu i vađenju za 5,1 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 3,6 posto, a u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša jedan posto.

U odnosu na siječanj, proizvođačke cijene bile su u veljači niže za 0,9 posto. Pritom su proizvođačke cijene na domaćem tržištu u veljači u odnosu na mjesec ranije bile niže za 0,7 posto, dok su na nedomaćem tržištu pale za 1,2 posto.

Kada se isključe podaci o energiji, tada su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u veljači bile niže za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, a na godišnjoj su razini smanjene za 0,7 posto. “Uvezeni deflatorni pritisci, pod snažnim utjecajem niskih cijena sirove nafte na inozemnim robnim tržištima i u nastavku godine će podržavati deflatorne pritiske na domaćem tržištu. Tek prema kraju godine, uslijed očekivanog porasta cijena sirove nafte, možemo očekivati blago intenziviranje inflatornih pritisaka”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

You may also like