Proizvođačke cijene padaju 28. mjesec za redom

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale su u Hrvatskoj u studenome za 4,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je već 28. mjesec zaredom kako padaju na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

U odnosu na listopad proizvođačke cijene u studenome bile su niže za 0,3 posto. Pritom su proizvođačke cijene na domaćem tržištu u studenome u odnosu na listopad niže za 0,5 posto, dok su na nedomaćem tržištu zadržale stabilnost.  U odnosu na studeni prošle godine, cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu niže su 4,2 posto, a na nedomaćem 3,8 posto.  “Promatrano prema GIG-u, pad cijena proizvoda proizvedenih i prodanih na domaćem tržištu na godišnjoj razini predvođen je nižim cijenama energije, koje su zabilježile pad od 11,9 posto”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Isključi li iz ukupne industrije na domaćem tržištu komponentu energije, cijene su na godišnjoj razini zabilježile pad od 0,3 posto, ističu iz RBA.  Na godišnjoj razini, proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju pale su za 6,5 posto, u prerađivačkoj industriji 4,2 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 2,4 posto, a u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša jedan posto. “Deprecijacijski pritisci na proizvođačke cijene prisutni su već 28 mjeseci zaredom, od kolovoza 2013., potaknuti uvezenim deflacijskim pritiscima te oslabljenom domaćom potražnjom”, navode analitičari RBA, koji procjenjuju da bi u cijeloj ovoj godini proizvođačke cijene mogle zabilježiti pad za 3,9 posto u odnosu na prošlu godinu.

You may also like