Proizvođači se ne boje besplatne vode za piće

Nakon što su proteklih 20-ak godina javne česme u gradovima gotovo potpuno uzmakle pred flaširanom vodom, sad Europska unija želi okrenuti taj trend te vodu opet tretirati kao javno dobro dostupno besplatno svima i uvijek.
Naime, Europska komisija je proteklog tjedna predložila izmjenu pravila o kvaliteti vode za piće kojima bi se, ako budu prihvaćena, od država EU članica tražilo da poboljšaju pristup pitkoj vodi za sve građane.

A to, među ostalim, znači da bi se Europljanima trebalo osigurati da vodu iz slavine, sigurnu za konzumaciju, mogu popiti i na gradskim ulicama i u javnim zgradama, kao i da se u restoranima i drugim ugostiteljskim objektima potiče konzumacija vode iz slavine. EU je izračunala da bi građanima Unije u džepovima ostalo 600 milijuna eura godišnje više, a koje sad troše na flaširanu vodu.

Nije zanemariv ni ekološki učinak s desecima milijuna plastičnih boca manje. Zanimljivo je da ovakvu inicijativu u Hrvatskoj javno podržavaju i proizvođači flaširane vode ističući da se radi o komplementarnim sustavima, a ne o konkurenciji. Tako Jasna Čačić, direktorica Gospodarsko interesne udruge proizvođača pića Hrvatske (GIUPPH) ističe da bi u kontekstu povećane učestalosti dijabetesa i pretilosti pristup vodi, bez obzira na to radilo se o vodi iz slavine ili iz boce, treba biti olakšan.

“Voda u boci prikladna je za sve one koji žele zdravo piće u odgovarajućem pakovanju i koje mogu ponijeti sa sobom. Vode u boci i vode u slavini se razlikuju po kvaliteti. U Europi 97 posto prodane vode u boci čine prirodne mineralne vode, s udjelom od 84 posto, te prirodne izvorske vode s udjelom 13 posto, koje dolaze iz zaštićenih podzemnih izvora, mikrobiološki su sigurne bez dezinfekcije, pune se na izvoru i ne smiju se kemijski tretirati”, kaže direktorica GIUPPH-a. Dodaje da potrošači cijene prirodnost mineralnih i izvorskih voda te da moraju imati i mogućnost da biraju vode na osnovu okusa i sadržaja minerala koji se u njima prirodno nalaze.

You may also like