Program AfD-a nije sukladan njemačkom ustavu?

Izborni program desno populističke Alternative za Njemačku (AfD) po mišljenju saveznog ministra pravosuđa Heika Maasa (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u nekoliko točaka nije u skladu s njemačkim ustavom.
“AfD je pokrenula frontalni udar na temeljne vrijednosti našeg ustava”, rekao je Maas u gostujućem komentaru objavljenom u dnevnku Frankfurter Rundschau od ponedjeljka. On je pritom naveo nekoliko točaka izbornog programa AfD-a koji su po njemu suprotni ustavu.

Teško uskladivi s Ustavom su dijelovi AfD-ovog programa koji se odnose na opće zabrane gradnje džamija i minareta, zatim cilj izlaska iz Europske unije kao i AfD-ove ideje o natalitetu. Ove ideje se, po mišljenju Maasa, protive ustavom zajamčenoj slobodi vjera, političkog opredjeljenja prema europskim integracijama kao i prava na slobodno biranja načina života.

Maas je ustvrdio kako bi se 24. rujna moglo dogoditi da po prvi put nakon 1949., kada je u Bundestag ušla Komunistička partija Njemačke čiji program se u mnogim dijelovima kosio s Ustavom i koja je 1956. i zabranjena, u parlament ponovno uđe stranka koja nije u skladu s ustavom. “Na sljedećim izborima bi izborni prag ponovno mogla prijeći jedna stranka čiji se dijelovi programa kose s ustavom”, rekao je Maas.

Izbor prag u Njemačkoj iznosi 5 posto a AfD se u svim ispitivanjima javnog mnijenja nalazi daleko iznad te granice. Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja AfD bi s 9 do 11 posto osvojenih glasova mogao postati treća po redu najjača politička stranka u Njemačkoj iza Unije CDU/CSU s 37 do 39 i SPD-om s 21 i 23 posto.

Maas je istodobno u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk kritizirao mijenjanje nekih pravila u Bundestagu koje za cilj ima smanjenje utjecaja AfD nakon ulaska u parlamant. Jedno od tih pravila je i običaj po kojem najstariji član parlamanta, što će vjerojatno postati čelnik AfD-a Alexanadr Gauland, otvara prvu sjednicu parlamanta u izbornom razdoblju i postaje počasni predsjednik Bundestaga. “Ne smatram ispravnim ideju da se mijenjaju pravila samo kako bi se AfD-u umanjila težina. Ako AfD uđe u parlamant onda je to dio naše političke stvarnosti i mi to moramo prihvatiti”, rekao je Maas.Maas smatra da bi promjene pravila koje bi išla u smjeru izoliranja AfD-a ova stanka iskoristila kako bi iz sebe “prikazala žrtvom”.

You may also like