Proglasiti Raula Wallenberga umrlim?

Obitelj švedskog diplomata Raoula Wallenberga, koji je spasio tisuće židova tijekom Drugog svjetskog rata i nestao bez traga pošto su ga uhitili Sovjeti 1945., formalno je u petak zatražila da ga se proglasi mrtvim.

“Smrtovnicom želimo izaći na kraj s traumom koju smo proživjeli, konačno zatvoriti jedno poglavlje života i posvetiti se idućem”, objavila je obitelj u izjavi koja je upućena i nadležnim švedskim vlastima.  Raoul Wallenberg, rođen 1912. godine, bio je na službi u Budimpešti tijekom rata i spasio je tisuće židova od deportacija i sigurne smrti izdajući im švedske dokumente.  Sovjetski osloboditelji Budimpešte uhitili su ga 17. siječnja 1945. i od tada više nije viđen.  Obitelj je desetljećima tražila razloge zašto je uhićen i što se s njim dogodilo.

Godine 1957. Sovjetski Savez objavio je dokumente prema kojima je Wallenberg bio zatočen u zloglasnom zatvoru Lubjanki, u sjedištu KGB-a u Moskvi, i da je umro od srčanog udara 1947. Ta verzija događaja uvijek je izazivala sumnje i obitelji i povjesničara.  Godine 2000. ruska je istraga zaključila da je Wallenberg smaknut vatrenim oružjem iz političkih razloga, ali obitelji nikad nisu rečeni razlozi niti pružen ikakav dokaz pa ga je, sve do petka, nastavila tražiti.

You may also like