Profitabilne prodaje zakočile cijenu nafte na 52 dolara

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 52 dolara budući da je val dobitonosnih prodaja prigušio utjecaj smanjenih zaliha u SAD-u i očekivanja o smanjenju proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 47 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 52,20 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 50 centi nižoj cijeni, od 51,10 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,31 dolar, na najvišoj razini u 15 mjeseci.

Jučer je cijene nafte podigao podatak američke vlade o padu zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 5,2 milijuna barela. Očekivalo se da će izvješće pokazati njihov rast za 2,7 milijuna barela.n”Čak i ako se uračunaju uragani, teško je ignorirati činjenicu da su zalihe sirove nafte u SAD-u u proteklih sedam tjedana pale oko 26,5 milijuna barela”, napominju u bilješci analitičari JCB-a.

“Zanimljivo je također da su se zalihe smanjile suprotno trendovima uobičajenim za ovo doba godine. Naime, u jesen zalihe obično rastu zbog radova na održavanju rafinerija”, dodaju. Danas su cijene zauzdale dobitonosne prodaje, dodatno potaknute planom Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da smanji ili barem ograniči razinu proizvodnje.

Iako mnogi i dalje sumnjaju da će OPEC na sastanku 30. studenog postići odgovarajući dogovor odnosno da će ga provesti u djelo, sama predodžba o koordinaciji 14 zemalja članica bila je dovoljna da cijene na londonskom i američkom tržištu prekorače 50 dolara. Na OPEC-ovom sastanku u studenom mogao bi biti dogovoren rez proizvodnje u rasponu od pola milijuna do milijun barela dnevno. Grupa se nada da će na smanjenju surađivati i proizvođači izvan OPEC-a, posebice Rusija.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u srijedu iznosila 49,06 dolara, što znači da je porasla 82 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments