Produžetak signala iz OPEC-a ustabilio cijene nafte

 Cijene nafte učvrstile su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 60 dolara budući da je veći irački izvoz bio protuteža signalima Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da bi mogle nastaviti smanjivati proizvodnju i nakon isteka aktualnog sporazuma.
Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 60,51 dolar. Znatnih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 53,89 dolara.

Na kraju prošlog tjedna tržišta je poduprla potpora Saudijske Arabije i Rusije ograničavanju proizvodnje i nakon isteka aktualnog sporazuma kojim su vodeći proizvođači odlučili ograničiti opskrbu za 1,8 milijuna barela dnevno do kraja ožujka iduće godine.

Tijekom vikenda saudijski prijestolonasljednik Mohamad bin Salman ponovo je iskazao potporu produljenju sporazuma a glavni tajnik OPEC-a Mohamad Barkindo kazao je u nedjelju da su ruske i saudijske poruke otklonile posljednji trag dvojbe uoči sastanka kartela u Beču 30. studenog. “Današnji neznatni rast cijena u velikoj se mjeri može pripisati novim saudijskim i ruskim iskazima podrške produljenju razdoblja smanjene opskrbe”, napisali su u bilješci analitičari konzultantske kuće JBC Energy.

Danas je tržište ipak zakočilo povećanje izvoza iz luka na jugu Iraka za 900.000 barela dnevno, na ukupno 4,6 milijuna barela dnevno. Cijene pritišće i podatak o povećanju američke proizvodnje za 13 posto od sredine 2016. godine, što je ujedno i razlog za značajnu razliku u cijeni na londonskom i američkom tržištu.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 57,54 dolara, što znači da je bila viša 1,09 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like