Produljenje smanjene proizvodnje stabiliziralo cijenu nafte

OPEC
Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 63 dolara za barel, poduprte očekivanjima da će Kina i SAD uskoro postići trgovinski sporazum, a OPEC produljiti razdoblje primjene smanjene proizvodnje.

SAD i Kina, dva najveća svjetska gospodarstva, već 16 mjeseci vode trgovinski rat koji usporava rast svjetske ekonomije. Zbog toga analitičari smanjuju procjene rasta potražnje za naftom i izražavaju zabrinutost zbog moguće prezasićenosti tržišta naftom u 2020. godini.

Predstavnici Kine i Sjedinjenih Država u subotu su održali „konstruktivne razgovore” o trgovini na visokoj razini, izvijestila je u nedjelju državna agencija Xinhua, dodatno ojačavši optimizam trgovaca da bi uskoro mogao biti postignut trgovinski dogovor.

Organizacija zemalja izvoznica nafte, pak, prošlog je tjedna objavila da očekuje pad potražnje za naftom u 2020. godini. Očekuje se da će OPEC i njegovi saveznici razgovarati o daljnjoj strategiji proizvodnje na svom sastanku 5. i 6. prosinca u Beču. Postojeći sporazum o smanjenju proizvodnje članica tog naftnog kartela na snazi je do ožujka.

Odvojeno je OPEC na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 63,12 dolara, što znači da se nije znatnije mijenjala u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like