Produljenje ograničenja opskrbe podiglo cijenu nafte

Izvješće Reutersa
 Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 63 dolara nakon izvješća da će vodeći proizvođači vjerojatno produljiti sporazum o ograničenju opskrbe do sredine iduće godine i da je Kina pozvala američke predstavnike na novi krug pregovora.

Cijene su na oba tržišta jučer snažno porasle nakon izvješća o zalihama u SAD-u koje je pokazalo slabiji rast no što se očekivalo.

Danas je pozornost tržišta privuklo izvješće Reutersa da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici na sastanku početkom prosinca vjerojatno produljiti sporazum o ograničenju opskrbe za tri mjeseca, do sredine iduće godine. Izvori su za Reuters dodali da je zasada malo vjerojatno da će opskrba biti značajnije smanjena ali bi tržištu mogla biti poslana poruka o višem stupnju realizacije postojećeg sporazuma.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je jučer da je zajednički cilj Rusije i OPEC-a uravnoteženo i predvidivo tržište. Dodao je i da će Moskva nastaviti surađivati s OPEC-om u sklopu globalnog sporazuma o smanjenju opskrbe. Naftna su tržišta danas nakratko pritisnula očekivanja da će američki predsjednik Donald Trump potpisati dva zakona, usvojena u Kongresu, usmjerena na iskazivanje potpore prosvjednicima u Hong Kongu. Analitičare je to zabrinulo jer bi moglo razljutiti Kinu.

Reuters je izvijestio i da bi se zaključenje prve faze američko-kineskog sporazuma moglo protegnuti na iduću godinu. Cjenovni se trend promijenio nakon što je kinesko ministarstvo trgovine objavilo da će Kina nastojati dovršiti prvu fazu sporazuma sa SAD-om.

Wall Street Journal izvijestio je danas, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Kina pozvala vodeće američke pregovarače na novi krug pregovora u Peking. Američko-kineski trgovinski sukob koči rast svjetskog gospodarstva, ugrožavajući potražnju za naftom, pa su naznake nastavka dijaloga između dva vodeća svjetska gospodarstva ohrabrile naftna tržišta.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 62,22 dolara, što znači da je pala 29 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like