Produljene subvencije za električna vozila u Njemačkoj

Dogovor postignut
Njemačka vlada i udruženje automobilske industrije postigli su dogovor o produljenju zajedničkog programa subvencioniranja kupnje električnih vozila.

Iznos subvencija bit će uvećan a program isplate produljen za pet godina, do kraja 2025. godine. Poticaji za kupnju električnog vozila uvedeni su prije tri godine i prema aktualnom programu dostupni su do kraja iduće godine.

Kancelarka Angela Merkel, nekoliko ministara i premijera saveznih zemalja, kao i čelnici udruženja automobilske industrijie VDA i proizvođača automobila, dobavljači i sindikati okupili su se u ponedjeljak u Berlinu na “sastanku na vrhu autoindustrije” kako bi razmotrili opcije za ulazak električnih vozila u široku upotrebu.

Dogovoreno je da će bespovratni poticaji kupcima električnih automobila koji stoje manje od 40.000 eura biti povećani za 50 posto, na 6.000 eura. Za ‘plug-in’ hibride u tom cjenovnom rangu kupci će ubuduće dobivati subvenciju od 4.500 eura, umjesto trenutnih 3.000 eura.

Prema novome planu  vlada u Berlinu i autoindustrija ravnopravno će dijeliti troškove subvencija. Njemačka vlada i proizvođači automobila u aktualnom su programu subvencija sudjelovali s po 600 milijuna eura. Njemačka trenutno ima oko 21.000 stanica za punjenje električnih automobila, znatno manje od milijun koliko bi ih prema riječima kancelarke Merkel trebala izgraditi u idućem desetljeću.

 

You may also like

0 comments