Produljen režim ublaženih sankcija Iranu

Šest svjetskih sila i Europska unija prolongirali su za tjedan dana režim ublaženih sankcija Iranu kako bi “omogućili više vremena za pregovore” koji su u tijeku u Beču, a cilj im je zajamčiti mirotvoran karakter iranskoga nuklearnog programa, izvijestili su SAD i Europsko vijeće.

Sankcije su ublažene u siječnju 2014. a režim ublaženih sankcija produljen je u utorak do 7. srpnja “kako bi se pregovorima dalo više vremena te omogućio pronalazak dugoročnog sporazuma o iranskome nuklearnom pitanju”, stoji u priopćenju Vijeća Europe koje čini 28 zemalja članica. Najmoćnije svjetske sile 5+1 koje čine SAD, Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija i Njemačka te Iran već dvadesetak mjeseci intenzivno pregovaraju o konačnom dogovoru čiji su krajnji rokovi dosad odgađani već nekoliko puta. Svaki je put EU produljio i režim jednog dijela ublaženih sankcija.

“P5+1 i Iran odlučili su produljiti trajanje mjera iz zajedničkog plana djelovanja do 7. srpnja kako bi dali više vremena za pregovore o postizanju dugoročnog rješenja o iranskom pitanju” kazala je dužnosnica State Departmenta Marie Harf. Konačnim sporazumom koji bi se trebao realizirati u idućih nekoliko dana trebao bi se zajamčiti mirotvoran iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija koje pogubno utječu na gospodarstvo zemlje.

You may also like