Produljen popust na plin Ukrajini

Ruska vlada odlučila produljiti popust na cijenu plina za Ukrajinu, izjavio je to premijer Dmitrij Medvedev  na sastanku s ruski ministrom energetike Aleksandrom NOVAKOM i jednim od čelnika ruske plinske tvrtke Gazprom Aleksejem Millerom.

Ruski premijer je objasnio da je Rusija zaprimila ukrajinski zahtjev da se taj popust produži i u 3. tromjesečju 2015. godine, što je, po njemu, bilo za očekivati uzimajući u obzir gospodarsku situaciju u Ukrajini. Ruska vlada će stoga donijeti uredbu kojom se za još jedno tromjesečje određuje poseban izračun za cijenu prirodnog plina koji se izvozi u Ukrajinu, unatoč trenutačno problematičnim političkim odnosima dvije zemlje. Tako će konačna cijena plina za Ukrajinu u 3. tromjesečju 2015. godine biti 0,247 USD/m3.

Istodobno je ministar Novak naglasio da Ukrajina bez ikakve osnove traži popust na cijenu plina. Naime, ukrajinski predstavnici su najprije računali da će dobiti za oko 30% nižu cijenu, što bi, po njegovom mišljenju, značilo da cijena plina za Ukrajinu bude niža nego za ostale zemlje, javlja ruski portal ‘Sputnik News’. No, ukrajinski dug za ruski prirodni plin koji je isporučen pobunjenim pokrajinama Donjecku i Luhansku na istoku zemlje iznosi ukupno 212 mil. dolara, objavio je Gazprom. Naime, ako ukrajinska naftna i plinska tvrtka Naftogaz smatra da su te pokrajine sastavni dio Ukrajine regije, onda ne bi trebalo biti problema s plaćanjem. Rješenje za taj problem bi se moglo naći tako da se osnuje tvrtka koja će potpisati ugovor za plin koji se isporučuje tim pokrajinama i koji bi bio u skladu s ukrajinskim propisima. Ipak, taj prijedlog Gazproma nije dobio odgovor s ukrajinske strane. Istodobno je ukupni dug Naftogaza zbog kršenja važeće odštetne klauzule ‘uzmi ili plati’ i nekupovanja ugovorenih količina plina iznosi 26,7 mlrd. dolara.

U isto vrijeme je ukrajinski operator plinskog transportnog sustava Ukrtransgas objavio da je Ukrajina suspendirala uvoz prirodnog plina iz Mađarske pa se plin uvozi plin samo iz Slovačke, a radi se o uvozu 13,6 mil. m3/d. Nešto ranije je Naftogaz prekinuo i nabavu od Gazproma jer je 30.6.2015. godine istekao dopunski plinski sporazum dvije tvrtke, a novi još nije potpisan.  Ukrtransgaz je naveo da će se isporuke ruskog prirodnog plina preko Ukrajine za europske kupce nastaviti ‘u potpunom skladu s ugovornim obavezama’, javlja ruski portal ‘Oil and Gas Eurasia’.

Šumski požari u blizini uništene nuklearne elektrane u Černobilu izazvali su porast radioaktivnosti cezija -137 na jednom od požarišta, objavio je ukrajinska Državna inspekcija za regulaciju nuklearne energije. Razina radijacije cezija-137 u zraku iznad zone isključenja u Černobilu premašila je kontrolne granice kod napuštene lokacije Polis’ke i ona je ‘za jedan red magnitude viša od referentne razine zdravstvenog i sigurnosnog standarda’. Na ostalih 39 kontrolnih točaka u zoni isključenja nema promjena u rezultatima mjerenja. Požar koji je zahvatio 130 ha šume već nekoliko dana gase 27 vatrogasnih vozila i 192 vatrogasca. Uz to, na širem području Černobila gori šest šumskih požara, a vatrogasci su uspješno ograničili njih četiri. No, požari trenutačno ne predstavljaju neposrednu opasnost za elektranu jer su o ovom trenutku od nje udaljeni oko 40 km, javlja ruski portal ‘Sputnik News’.

You may also like