Produbljuju li klimatske promjene siromaštvo

Klimatske promjene mogle bi do 2013. gurnuti u krajnje siromaštvo još 122 milijuna ljudi, većinom u jugoistočnoj Aziji i Africi gdje će mali poljoprivredni proizvođači svjedočiti strmoglavom padu proizvodnje, objavila je u ponedjeljak Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO).

U redovitom godišnjem izvješću FAO upozorava da bi, po najgorem scenariju, posljedice klimatskih promjena mogle teško pogoditi zajednice čiji životni opstanak ovisi o poljoprivredi, a stanje nesigurnosti s hranom moglo bi se proširiti na sve regije.

FAO stoga poziva na “širu preobrazbu sustava hrane i poljoprivrede” kako bi se prilagodili toplijoj klimi, s naglaskom na potporu manjim proizvođačima. “Uopće nema sumnje da klimatske promjene utječu na sigurnost hrane”, kazao je direktor FAO-a Jose Graziano da Silva. “Klimatske promjene su sa sobom donijele nesigurnost iz vremena kada smo svi bili lovci sakupljači. Više ne možemo biti sigurni da ćemo imati usjeve koje smo zasadili”, dodao je da Silva.

No, poljoprivreda je istovremeno i pokretač i žrtva klimatskih promjena. S jedne strane je odgovorna za proizvodnju 21 posto stakleničkih plinova, a s druge je strane teško pogođena sušama i poplavama, nusproduktima klimatskih promjena. FAO zagovara učinkovitije korištenje dušika pri sadnji usjeva i sadnju usjeva koji su otporniji na toplinu.

You may also like

0 comments