Home Energetika Prodaju dio imovine kako bi preuzeli OMV Slovenija

Prodaju dio imovine kako bi preuzeli OMV Slovenija

by Energypress.net

Poruka MOL-a slovenskim medijima

Mađarska naftna kompanija MOL ne isključuje moguću prodaju dijela svoje imovine s ciljem dobivanja suglasnosti Europske komisije za preuzimanje mreže benzinskih postaja OMV Slovenija, rekli su danas za slovenske medije iz te kompanije, premda detalja ne otkrivaju zbog toga što surađuju u dubinskoj istrazi EK.

U ponedjeljak su slovenski mediji izvijestili kako će MOL uskoro početi prodavati neke od 53 benzinske postaje koje kontrolira u Sloveniji, što iz kompanije nisu htjeli komentirati. No, ne iskljućuju moguću prodaju dijela svoje imovine u sklopu ove transakcije.

Uvjereni su kako će planirano preuzimanje pogodovati konkurentnosti i kupcima na slovenskom tržištu, jer će stvoriti jaču konkurenciju tržišnom lideru.

MOL je ugovor o kupnji 92,25 posto udjela u tvrtki OMV Slovenija, u kojoj već posjeduje 7,75 posto udjela, potpisao u lipnju 2021. godine. Ugovorena kupoprodajna cijena cjelokupnog udjela iznosi 301 milijun eura, čime bi se Mađari imaju mrežu od 120 benzinskih postaja, koja je druga po veličini u zemlji. S druge strane, Mol, treći najveći dobavljač u Sloveniji, ima 53 benzinske postaje. Daleko najveći ponuđač je Petrol s 318 prodajnih jedinica.

Europska komisija dobila je posao na provjeru 13. svibnja prošle godine, a u preliminarnoj je istrazi zaključila da bi transakcija mogla znatno smanjiti konkurenciju na maloprodajnom tržištu motornih goriva u Sloveniji.

Related Posts