Home Ekonomija Prodaje li se londonski City Airport?

Prodaje li se londonski City Airport?

by admin

Investicijski fondovi Global Infrastructure Partners (GIP) i Oaktree Capital Management razmatraju mogućnost prodaje londonskog City Airporta i odabrali su švicarsku banku Credit Suisse za savjetnika u toj transakciji kojom bi mogli pribaviti čak dvije milijarde funti, kazali su upućeni izvori.

City Airport posebno je omiljen među poslovnim ljudima jer je blizu dvije londonske četvrti u kojima su smještene brojne financijske kompanije. Anonimni izvori kazali su u ponedjeljak za Reuters da bi mogao biti prodan još ove godine. Većinski je vlasnik City Airporta investicijski fond GIP, koji podupire i zračne luke Gatwick i Edinburgh. Sjedište mu je u New Yorku a utemeljili su ga 2006. Credit Suisse, General Electric i njegova uprava. Fokus mu je na ulaganjima u infrastrukturu u zemljama širom svijeta.

Iste godine kada je osnovan GIP je kupio City Airport za 742 milijuna funti i vlasnik je 75 posto udjela. Preostalih 25 posto u vlasništvu je Oaktree Capital Managementa. Vlasnici su se suglasili o prodaji zračne luke i proteklih su tjedana razgovarali s investicijskim bankama radi odabira savjetnika, navode izvori. Očekuje se da će interes za City Airport pokazati infrastrukturni fondovi, navode izvori u industriji, izdvajajući kao moguće kupce i druge zračne luke.

City Airport je prošle godine zabilježio oko 3,6 milijuna putnika a do 2023. namjerava povećati taj broj na šest milijuna. U 2014. ostvarili su temeljnu dobit od 45,8 milijuna funti, što je 9,3 posto više nego u godini ranije. Problem bi mogla predstavljati odluka londonskog gradonačelnika o zabrani proširenja zbog buke. Infrastruktura ostvaruje dobre cijene u posljednje vrijeme zahvaljujući stabilnim prinosima i dugoročnim izgledima za rast, napominje Reuters. Tako je Francuska ove godine odobrila privatizaciju zračnih luka u Lyonu i Nici nakon što je 2014. kinsekom konzorciju prodala 50 posto udjela u luci Toulouse Blagnac.

Related Posts