Prodaje li Kina naftu Sjevernoj Koreji?

Kina je u petak odbacila izvještaje da nezakonito prodaje energente Sjevernoj Koreji nakon što je američki predsjednik Donald Trump izrazio nezadovoljstvo što Peking Pjongjangu daje naftu.
Trump je u četvrtak na svom Twitter profilu napisao kako je Kina “ulovljena” pri tranzitu nafte u Sjevernu Koreju, te da će to spriječiti “prijateljsko rješenje” krize oko sjevernokorejskog nuklearnog programa.

“Bio sam blag prema Kini jer jedina stvar koja mi je važnija od trgovine je mir”, istaknuo je američki predsjednik u razgovoru za New York Times.

Južnokorejske novine Chosun Ilbo ovog su tjedna citirale izvore iz vlade koji otkrivaju kako su američki špijunski sateliti od listopada više od trideset puta ulovili kineske brodove kako prebacuju naftu u Sjevernu Koreju. Američki dužnosnici nisu još potvrdili te izvještaje.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying rekla je novinarima kako je svjesna nedavnih medijskih napisa, uključujući onog o kineskom plovilu koje je 19. listopada dalo naftu sjevernokorejskom brodu.

“Kineska strana je odmah pokrenula istragu. Brod koji je u pitanju zapravo od kolovoza nije pristajao u kineske luke i nema izvještaja o ulasku ili izlasku iz njih”, istaknula je Hua.

Kina neće naplaćivati inozemnim kompanijama porez na reinvestiranu dobit u određenom razdoblju kako bi ih zadržala i potaknula na ulaganja.

Ministarstvo financija najavilo je u četvrtak novu poreznu mjeru koja će se primjenjivati retroaktivno od siječnja iduće godine te će kompanije moći ostvariti pravo na porezno izuzeće već za ovogodišnje obveze.

Mjera će “kreirati bolje investicijsko okruženje za inozemne ulagače i ohrabriti ih da nastave ulagati u Kini”, kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva trgovine. Peking se odlučio na taj potez u kontekstu pojačanog odljeva kapitala i potroženih kapitalnih kontrola u ovoj godini kako bi se on spriječio.

Inozemne kompanije već se dugo žale na komplicirane birokratske procedure, otežan pristup tržištu i mjere koje idu na ruku domaćim tvrtkama. Novi porezni poticaji trebali bi Kinu učiniti atraktivnijom ali su popraćeni nizom ograničenja.

Tako će pravo na izuzeće moći ostvariti inozemne kompanije koje ulažu u industriju, usluge i istraživanje i razvoj i one s pogonima u zapadnom dijelu Kine. Kompanije mogu podnijeti zahtjev za izuzećem u roku od tri godine nakon plaćanja poreza.

Peking pokušava zadržati inozemna ulaganja nakon njihova pada u 2016. godini. Pritom statistički podaci ministarstva trgovine pokazuju da su izravna inozemna ulaganja u razdoblju od siječnja do studenog blago porasla u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Novi poticaji za inozemne kompanije da zadrže dobit u Kini nadovezuju se na prošlotjedno usvajanje porezne reforme u SAD-u, u čijem su fokusu upravo korporativni porezi. Tako će većina kompanija u SAD-u ubuduće plaćati porez na dobit po stopi od 21 posto. Usporedbe radi, u Kini ta stopa iznosi 25 posto.

Zamjenik ministra financija Zhu Guangyao izjavio je ovog mjeseca da Kina ne može ignorirati utjecaj promjena porezne politike u najvećem svjetskom gospodarstvu. Moramo testirati nove porezne mjere, dodao je.

Naglasila je kako nema informacije o tome je li plovilo pristalo u luke u drugim državama, no da se medijski napisi u pitanju “ne slažu s činjenicama”.

“Kina je uvijek u potpunosti implementirala rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje se odnose na Sjevernu Koreju i ispunjavala svoje međunarodne obaveze. Nikad ne dopuštamo kineskim tvrtkama i građanima da krše te rezolucije”, rekla je glasnogovornica.

“Ako se kroz istragu potvrdi da postoje kršenja, Kina će se ozbiljno nositi s njima u skladu sa zakonima i regulacijama”, zaključila je Hua.

Trump je u razgovoru za New York Times izravno povezao trgovinsku politiku svoje vlade prema Kini sa suradnjom dviju država u rješavanju sjevernokorejske nuklearne krize.

“Tijekom kampanje sam bio veoma oštar prema Kini po pitanju trgovine. Prošle smo godine imali minimalno 350 milijardi dolara trgovinskog deficita s Kinom. To ne uključuje krađu intelektualnog vlasništva koje vrijedi još 300 milijardi”, rekao je Trump.

“Ako mi pomognu sa Sjevernom Korejom mogu malo drugačije gledati na trgovinu, barem neko vrijeme. To sam i radio. No kad nafta odlazi u tu državu, to me ne veseli”, poručio je.

Sjedinjene Države upozoravaju da je puna suradnja Kine, sjevernokorejske susjede i glavnog trgovinskog partnera, ključna za uspjeh u smirivanju Pjongjanga. Kina je više puta ponovila da poštuje sve rezolucije protiv Sjeverne Koreje, usprkos sumnjama Washingtona, Seula i Tokija.

You may also like