Prodaja automobila u Europi je snažno porasla

Prodaja automobila u Europi snažno se oporavila u studenom i u 11 mjeseci ove godine premašila je prošlogodišnji rezultat, pokazalo je u utorak izvješće europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), koje pokazuje oporavak tržišta automobila u studenom i u Hrvatskoj.

U studenom je u 27 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirano 1.085.259 novih automobila, čak 13,7 posto više nego istom mjesecu lani, izvijestili su iz ACEA-e. U prethodnom je mjesecu uzlet europskog tržišta nakratko jenjao, kliznuvši na samo 2,9 posto, nakon što je od lipnja svakog mjeseca bilježio stope rasta oko 10 posto i više.

Snažan rast prodaje na godišnjoj razini zabilježen je u prošlom mjesecu na svim velikim europskim tržištima, a najveći ponovo u Španjolskoj i Italiji, za 25,4 odnosno 23,5 posto. Dvoznamenkastu stopu rasta bilježila je i Francuska, od 11,3 posto, a slijedi Njemačka, najveće europsko tržište, s 8,9 posto. Britansko tržište također je u studenom zabilježilo oporavak, uz stopu rasta od 3,8 posto, nakon 1,1-postotnog pada u listopadu.

U Hrvatskoj je prema podacima ACEA-e u studenom registrirano 2.209 novih automobila, čime je broj registracija uvećan za 16,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U listopadu prodaja je nakratko posrnula, smanjivši se na godišnjoj razini 0,6 posto, pokazuju podaci ACEA-e.

Ukupno je u 11-mjesečnom razdoblju do kraja studenog u 27 zemalja EU (bez Malte) registrirano 12.603.855 novih automobila, čime je broj registracija uvećan za 8,7 posto i nadmašio je rezultat ostvaren u cijeloj prošloj godini. Najviše je ponovo poraslo španjolsko i talijansko tržište, za 20,9 odnosno 15,5 posto. Slijedi Velika Britanija sa 6,2 posto, Francuska sa 6,2 i Njemačka s 5,4 posto. U Hrvatskoj je prema podacima ACEA-e u razdoblju od siječnja do studenog registrirano 32.966 novih automobila, 3,9 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

You may also like