Procjene o OPEC-ovom dogovoru stabilizirale cijene nafte

Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 49 dolara budući da na tržištu prevladavaju procjene da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) premostiti unutarnje nesuglasice i postići dogovor kojim će se znatnije smanjiti proizvodnja sirove nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 49,12 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 2,04 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije danas bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 48,38 dolara. Jučer je zatvaranje tržišta dočekala u plusu 1,80 dolara.

Jučer je naftna tržišta poduprlo sve izraženije uvjerenje na tržištu da će vodeći proizvođači idućeg tjedna postići dogovor o smanjenju proizvodnje. Mnogi trgovci danas napominju da bi izostanak dogovora na sastanku koji će biti održan idućeg tjedna u Beču ozbiljno narušio ugled OPEC-a. Stoga se fokus preusmjerio na pitanje koje će zemlje ponijeti na svojim leđima najveći teret smanjenja.

Na tržištu napominju kako nije posve izvjesno da će Saudijska Arabija i Iran staviti na stranu geopolitičke nesuglasice te da će zemlje čije su se financije našle pod pritiskom zbog niskih cijena nafte odoljeti iskušenju da nastave crpsti velike količine nafte. Neimenovani nigerijski dužnosnik koji je sudjelovao na tehničkom sastanku OPEC-a o detaljima smanjenja proizvodnje kazao je da će za tjedan dana vjerojatno sve zemlje “biti uključene” u taj proces.

Na tržištu se špekulira i o tome kada će se globalno tržište uravnotežiti i kako bi kartel mogao podići cijene i paralelno spriječiti naglo povećanje proizvodnje nafte iz škriljca u SAD-u. “Cijelo smo vrijeme očekivali da će OPEC postići dogovor jer bi neuspjeh dodatno naštetio njegovoj vjerodostojnosti”, ustvrdio je Ole Hansen iz Saxo Banka.

“Nakon što se prašina slegne, a dogovor bude postignut, tržište će se možda htjeti uvjeriti da je naftni kartel u stanju prvi puta u više godina poštovati kvote koje su si sami zadali”, dodao je. Odvojeno je OPEC danas izvijestio da se barelom referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak trgovalo po cijeni od 44,34 dolara, te je poskupio 2,01 dolar u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like