Pročitajte tko je zadnji uhljeb tehničke vlade

Tražilo se iskustvo ’sa štetama na imovini’. Posao je dobio brat zamjenika ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka koji je prije radio u pravnoj službi Croatia osiguranja. Milan Leverić iz Pule, brat Alena Leverića, zamjenika ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, ovih je dana dobio posao šefa jednog odjela u HEP-ovoj Elektroistri u Puli.

Dobro upućeni u slučaj kažu da je natječaj samo još jedno novo političko-rodbinsko uhljebljenje i potvrda da je HEP pravi raj za političke uhljebe. “Ovo je izvan svake pameti. Pa i ovaj natječaj je napravljen za jednog čovjeka, kao i onaj s početka godine, kad je odlukama moćnika na mjesto direktora Elektroistre zasjeo Zvonko Liović, čelnik istarskog HNS-a, a koji je blizak s resornim ministrom Vrdoljakom” ogorčen je zaposlenik pulske Elektroistre s dugogodišnjim iskustvom, koji želi ostati anoniman. On tvrdi kako je su uvjeti natječaja posve očito prilagođeni jedino i isključivo Leveriću, pišu 24sata.

“Sve su njemu prilagodili jer se tražilo iskustvo u radu sa štetama na imovini. Jedino brat zamjenika ministra gospodarstva ispunjava taj specifičan uvjet jer je donedavno bio zaposlenik Croatia osiguranja u Puli”,  pojašnjava anonimni zaposlenik. Zanimljivo je da su se na interni natječaj u kolovozu javili mladi i kvalificirani ljudi iz Elektroistre, ekonomistica Rosanda Černjul i pravnica Lea Išić, međutim, odbijene su jer nisu imale iskustva u radu na štetama, pa je krajem rujna raspisan “vanjski” natječaj.

“Za radno mjesto Rukovoditelj odjela 4 u Elektroistri Pula, Služba za potporne poslove, Odjel za upravljanje ljudskim potencijalima i općim poslovima pristigle su dvije ponude kandidata izvan sustava HEP-a. Selekcija kandidata provedena je na temelju intervjua i analize natječajne dokumentacije. Komisija je odabrala dipl. iur. Milana Leverića koji je ostvario najbolje rezultate na pismenom i usmenom testu”, rekli su u HEP-ovoj službi za odnose s javnošću.

Milan Leverić, brat zamjenika ministra Vrdoljaka, nedavno je, kažu upućeni, s pozamašnom otpremninom otišao iz pulskog Croatia osiguranja. Tamo je bio šef pravne službe, što je postao nedugo nakon što mu je brat Alen postao zamjenik ministra. I do samog Milana Leverića dopiru glasine kako je primljen samo zahvaljujući bratovoj poziciji zamjenika ministra. “I prije nego što sam trebao doći na posao, bila mi je puna kapa svega. Osjećam se jadno, bijedno, žalosno da svi i prije nego što sam počeo raditi, govore da sam posao dobio preko veze”, rekao  je Milan Leverić za 24 satamalo prije nego što je trebao doći na novo radno mjesto.

U Ministarstvu gospodarstva o ovom slučaju još šute. Čelnici sindikata Elektroistre ogorčeni su novim uhljebima. “Prije neki dan sve smo sasuli u facu novopostavljenom direktoru Lioviću o tome što se i kako kadrovira. Dali smo mu 100 dana mira i sad je vrijeme da se otkriju karte. Nažalost, ni sadašnji direktor nije naučio gotovo ništa iz slučaja bivšeg direktora Krizmanića s lažnom diplomom, koji je bio zasjeo po odluci politike”, priča jedan zaposlenik pulske Elektroistre ne želeći da mu spominjemo ime zbog straha od šikaniranja. Dodaje kako mu nije jasno da čovjek izvana i bez dana iskustva u HEP-u rukovodi ljudima s 20 i više godina iskustva u elektrosustavu.

Da je HEP pravi raj za političke uhljebe, pokazuje još jedan slučaj. U HEP-ov pogon u Bujama na mjesto šefa jednog odjela, isti dan kad je posao dobio brat zamjenika ministra, zaposlen je porečki HNS-ovac Karlo Ezgeta, koji je bio zaposlenik tvrtke Istraturist. Unatoč činjenici što su se na natječaj javljali inženjeri struke iz Elektroistre, i to zamjenik pogona Jerman Mario i Robi Žufić, nisu imali šanse pred čovjekom s iskaznicom HNS-a. “HEP Operator distribucijskog sustava d.o.o., Elektroistra Pula, objavila je oglas za radno mjesto Rukovoditelj odjela 4 u Elektroistri Pula, Pogon Buje, Odjel za tehničke poslove. Na oglašeni natječaj pristigle su tri ponude kandidata izvan sustava HEP-a. Komisija je odabrala dipl. ing. el. Karla Ezgeta, koji je kroz pismeno testiranje i usmenu provjeru ostvario najbolje rezultate”,  odgovorili su prema istoj špranci iz HEP-a.

Podsjetimo da je lani direktor Elektoristre Valter Krizmanić dobio otkaz nakon što su 24sata otkrila da ima lažnu diplomu. Skandal je uzdrmao cijeli HEP. Krizmanić je u Elektroistri prvo radio kao elektromonter u Poreču. Krao je struju za svoj poslovni prostor u Poreču prespajanjem žica s krova mimo brojila, pa su ga zbog toga najurili s posla. Kao stručnjak s lažnom diplomom inženjera s Elektrotehničkog fakulteta vratio se u fotelju direktora. Sad je na optuženičkoj klupi Općinskog suda u Puli. Zanimljivo je kako, uz spomenute, pulska Elektroistra ima još jednoga “genija”, Bogoslava Peteana. On je još 1996. godine iščašio mali prst lijeve ruke. Od tada je na bolovanju iako je odavno trebao dobiti otkaz u firmi. Što se tiče HEP-a, tu je ministar Ivan Vrdoljak smijenio čak dvije uprave i postavio treću ne bi li proveli restrukturiranje, o čemu je detaljno pisao naš tjednik Express. HEP, koji je pod Vrdoljakovom ingerencijom, gurao je projekt hidroelektrane Ombla, potrošio je barem 40-ak milijuna kuna na projekte, kamate za kredit za gradnju…

You may also like