Home Ekonomija Pročitajte što Santini predlaže budućoj vladi

Pročitajte što Santini predlaže budućoj vladi

by Ivan Brodić

Danas je Tihomir Orešković predstavio novu vladu s kojom sutra ide po povjerenje u Sabor. Bio je to povod pitati ekonomskog analitičara dr. Gustu Santinija o izazovima koji se nalaze pred novom administracijom. Pitali smo ga koji su kriteriji za rad buduće vlade.

„Prvi kriterij je da rast BDP-a ne smije biti manji od 3 posto. Svake godine bi se rast zaposlenosti ostvariti za 1 posto, rast suficita platne bilance također bi trebao biti 1 posto, dok je četvrti kriterij to da inflacija ne bi smjela biti veća od 2 posto dok je kuna vezana uz euro. Time ćemo stvoriti pretpostavke za vraćanje digniteta monetarnoj politici“, rekao je Santini.

Koji bi bili prvi potezi vlade?

„Moraju pokazati u nekoliko narednih tjedana kako nisu koalicija sa figom u džepu. Ako to uspiju pokazat će vjerodostojnost. Zato predlažem, odmah povećanje neoporezivog dijela plaće na 5000 kuna, kako bi djelatnici reproducirali radnu snagu. Ljudi su destimulirani raditi zbog malih plaća i zbog velike porezne presije. Drugi je prijedlog dogovor sa poslovnim bankama da ubuduće povećaju kredite poslovnom sektoru, a umanje kredite stanovništvu i državi“, kaže Santini.

Koji se realni izazovi nalaze pred vladom?

„Proračun i javni dug su nekontrolirani. Moji proračuni pokazuju da je javni dug veći nego li je statistika zato što nam je metodologija potpuno kriva i ne odražava realno stanje. No, čak i ako prihvatimo službenu statistiku, stanje nije dobro. Nadalje, treba podržati sastanak mandatara sa inozemnim vjerovnicima o ozbiljnom odnosu prema dugu. Na žalost, to što bankari nama dijele lekcije pokazuje našu pregovaračku snagu“, objašnjava Santini.

Koji je vaš komentar ministra gospodarstva?

„Gospodina ne poznajem. Želim mu puno sreće. Nadam se da će definirati politiku u funkciji razvoja gospodarstva i zato mu treba sugerirati vraćanje digniteta gospodarskoj komori koja mora postati partner umjesto udruge udruge poslodavaca. To bi omogućilo dinamiziranje gospodarske djelatnosti“, odgovorio je Santini.

Kakav je vaš dojam novoga ministra financija?

„On je čovjek koji je prošao probleme, čovjek koji se dodatno educirao, on je upravljao financijama Agrokora. O njemu nemam nikakvih dilema, on uz korporativne financije zna i javne financije, sretna je to okolnost. Vjerujem da će on organizirati ekspertne timove glede fiskalne reforme, no tu mislim i na parafiskalne namete, koje smo pretvorili u pejorativne svojim zloupotrebama. Trebalo bi i korektnije raspodijeliti porezna davanja korektnije među instancama vlasti. Moramo restrukturirati porezni sustav sa nužnim elementima socijalne politike, ali sa tendencijom smanjenja poreza“, zaključio je Santini.

Related Posts